De Week

De stalkende stad, leven in de noodtoestand en The Big Lebowskemoji. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Eerder schreven we al over Design my Privacy boekje van Tijmen Schep. Nu heeft hij naar aanleiding van een Tegenlicht aflevering over Smart Cities een heel mooi stuk geschreven over anonimiteit in de “stalkende stad”. Tijmen wil dat Amsterdam naast een “Chief Technology Officer” ook een “Chief Digital Ethics Officer” in dienst neemt.
  • De psycholoog Robert Epstein schreef voor Aeon een lang essay over hoe ons brein werkt. Zijn argument is dat we sinds de jaren ’40 de computer en daarmee information processing als de dominante metafoor voor onze hersenen zijn gaan gebruiken. Volgens Epstein zit in ons brein geen “informatie” en worden herinneringen niet “opgeslagen”. Door te doen alsof dat wel zo is, maken we het onszelf moeilijker om te begrijpen hoe we echt in elkaar zitten.
  • Randall Munroe, de maker van XKCD, is al een paar keer langsgekomen hier op het blog. De Correspondent publiceerde een interview met hem. Wij hebben ons na het lezen daarvan suf ge-click-and-dragged.
  • Onze collega’s en vrienden in Frankrijk, La Quadrature du Net, zijn het zat om in de noodtoestand te zitten. Op hun blog schrijven ze bijzonder eloquent dat ze op gaan houden met het legitimeren van de ondemocratische tendensen in de Franse politiek. Ze gaan hergroeperen en komen keihard terug om te proberen een verschil te maken daar waar het nog wel kan.
  • FaceFind is een Russische gezichtsherkenningsdienst die in Rusland snel succes vergaart. In the Guardian een artikel over de al dan niet gewenste gebruiksmogelijkheden van deze app.
  • Gelukkig is dé privacy-klassieker nu eindelijk vertaald van het witte doek naar onze computerschermen: The Big Lebowskemoji.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.