• Menu

0 recente resultaten

Nederlandse regering stuurt felbekritiseerde sleepnetwet naar de Raad van State

Vandaag wordt de sleepnetwet door de ministerraad behandelt, dat meldt de NOS. Het bericht maakt duidelijk dat Plasterk nog steeds een sleepnet wil, maar wel het toezicht op de geheime diensten versterkt. We zijn blij dat Plasterk het toezicht versterkt, maar dat hij de kritiek over het sleepnet lijkt te negeren is zorgelijk.

Sleepnetwet
Minister Plasterk wil de huidige wet voor de geheime diensten herzien. Daarom werd afgelopen zomer een consultatieversie gelanceerd, waarop iedereen kon reageren. In dat wetsvoorstel stond dat er een aantal bevoegdheden bij moeten komen, zoals het sleepnet. Dat sleepnet wil zeggen dat de de geheime diensten toegang willen tot alle communicatie van burgers, die ze vervolgens kunnen filteren en analyseren in hun zoektocht naar de terreurvis in deze enorme datazee.

Wij vinden dat de geheime diensten geen toegang moet kunnen krijgen tot de communicatie van de onschuldige burger en al helemaal niet als dat om ontzettend veel informatie van ontzettend veel burgers gaat. Daarbij is ook nog eens niet aangetoond dat het sleepnet zinnig zal zijn.

En wij zijn niet de enigen die die kritiek hebben. Nadat afgelopen zomer de consultatieversie ruim 1100 kritische reacties over het sleepnet kreeg, was minister Plasterk weer aan zet. Hij en zijn ambtenaren hebben vervolgens gekeken naar de ingestuurde reacties – en hebben met het sleepnet niet zoveel gedaan.

Toezicht
Wat, in ieder geval uit het bericht, blijkt, is dat het toezicht wordt verstevigd. Daar zijn we blij mee. Wij wilden graag dat er bindend toezicht komt op de geheime diensten. Als Plasterk onterecht besluit dat iemand moet worden getapt, dan willen wij graag dat er iemand is die kan zeggen: Nee minister, dat is onterecht, dat mag niet. Dat komt nu in de wet.

Tegelijkertijd blijven er nog veel vragen over, want hoe gaat het toezicht er precies uitzien? Wordt het een commissie met rechters, voor welke bevoegdheden gaat het verscherpte toezicht allemaal gelden? Dat valt uit het bericht niet op te maken.

Raad van State
Wij zijn heel erg benieuwd naar de daadwerkelijke tekst, maar dat kan nog een tijd duren – want na de ministerraad is de Raad van State aan zet. Zij moeten dan de regering adviseren over het voorstel, die vervolgens weer de wet kunnen aanpassen aan de hand van het gegeven advies. Daarna wordt pas de échte tekst openbaar en dan weten we wat er écht met onze kritiek en de kritiek van alle anderen is gedaan. En alhoewel het bericht erg enthousiast lijkt en de regering zelfverzekerd is, moeten we het nog maar afwachten – want de tekst is nog (lang) niet definitief. We houden natuurlijk een oogje in het zeil!

Update: Inmiddels is het voorstel door de ministerraad en is het persbericht van het ministerie van Binnenlandse Zaken gepubliceerd.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag