De Week

Nederlandse regering stuurt felbekritiseerde sleepnetwet naar de Raad van State

A story about identity theft: ‘Stolen’

Vandaag wordt de sleepnetwet door de ministerraad behandelt, dat meldt de NOS. Het bericht maakt duidelijk dat Plasterk nog steeds een sleepnet wil, maar wel het toezicht op de geheime diensten versterkt. We zijn blij dat Plasterk het toezicht versterkt, maar dat hij de kritiek over het sleepnet lijkt te negeren is zorgelijk.

Sleepnetwet
Minister Plasterk wil de huidige wet voor de geheime diensten herzien. Daarom werd afgelopen zomer een consultatieversie gelanceerd, waarop iedereen kon reageren. In dat wetsvoorstel stond dat er een aantal bevoegdheden bij moeten komen, zoals het sleepnet. Dat sleepnet wil zeggen dat de de geheime diensten toegang willen tot alle communicatie van burgers, die ze vervolgens kunnen filteren en analyseren in hun zoektocht naar de terreurvis in deze enorme datazee.

Wij vinden dat de geheime diensten geen toegang moet kunnen krijgen tot de communicatie van de onschuldige burger en al helemaal niet als dat om ontzettend veel informatie van ontzettend veel burgers gaat. Daarbij is ook nog eens niet aangetoond dat het sleepnet zinnig zal zijn.

En wij zijn niet de enigen die die kritiek hebben. Nadat afgelopen zomer de consultatieversie ruim 1100 kritische reacties over het sleepnet kreeg, was minister Plasterk weer aan zet. Hij en zijn ambtenaren hebben vervolgens gekeken naar de ingestuurde reacties – en hebben met het sleepnet niet zoveel gedaan.

Toezicht
Wat, in ieder geval uit het bericht, blijkt, is dat het toezicht wordt verstevigd. Daar zijn we blij mee. Wij wilden graag dat er bindend toezicht komt op de geheime diensten. Als Plasterk onterecht besluit dat iemand moet worden getapt, dan willen wij graag dat er iemand is die kan zeggen: Nee minister, dat is onterecht, dat mag niet. Dat komt nu in de wet.

Tegelijkertijd blijven er nog veel vragen over, want hoe gaat het toezicht er precies uitzien? Wordt het een commissie met rechters, voor welke bevoegdheden gaat het verscherpte toezicht allemaal gelden? Dat valt uit het bericht niet op te maken.

Raad van State
Wij zijn heel erg benieuwd naar de daadwerkelijke tekst, maar dat kan nog een tijd duren – want na de ministerraad is de Raad van State aan zet. Zij moeten dan de regering adviseren over het voorstel, die vervolgens weer de wet kunnen aanpassen aan de hand van het gegeven advies. Daarna wordt pas de échte tekst openbaar en dan weten we wat er écht met onze kritiek en de kritiek van alle anderen is gedaan. En alhoewel het bericht erg enthousiast lijkt en de regering zelfverzekerd is, moeten we het nog maar afwachten – want de tekst is nog (lang) niet definitief. We houden natuurlijk een oogje in het zeil!

Update: Inmiddels is het voorstel door de ministerraad en is het persbericht van het ministerie van Binnenlandse Zaken gepubliceerd.

 1. frenk

  schuiven we weer mooi een stukje op richting de natte droom van onze regenten: noordkoreaanse en stasi-achtige samenleving.

 2. Peter

  We voelen ons meer bespied dan veilig. Het is werkelijk krqnkjorum dat mensen hun pvrivacy in ruil voor (ongegerandeerde en) onwerkelijke vrijheid willen opgeven.

 3. Anoniem1

  Zucht… Ze leren het ook nooit in Den Haag, alleen maar meer burgers bespioneren in plaats eens de bevoegdheden van inlichtingendiensten in te perken.

  • Pocahontas

   Ja, Haagse digibeten die geen benul hebben van technologie en alleen maar averechtse beslissingen nemen omdat ze zich laten influisteren door bedrijven die hun adviezen op die manier financieel kunnen uitbuiten. Ond belastingeld word TEGEN ONS GEBRUIKT.

   Wij betalen ons scheel aan deze onzin, en onze privacy word met ONS GELD naar de maan geholpen.

   De ministers en directeuren mogen belasting ontwijken zoveel ze willen. Maar als wij per ongeluk 10 euro belasting verkeerd opgeven dan breekt de hel los.

   Het word eens tijd dat wij massaal belasting gaan weigeren.

   Nu verdwijnt er 50% van ons belasting geld in corrupte potjes. Dus als wij 50% minder belasting zouden betalen moet er nog steeds voldoende geld in de schatkist ziten om alles te betalen.

   Misschien moeten we eens wat wijsheid van Ghandi en Henry David inzetten tegen onze slavendrijvers?
   https://en.wikipedia.org/wiki/Tax_resistance

 4. Gerard

  Wat is de mening van BoF over de positie van burgers die beroepsmatig een zwijgplicht hebben?
  Ik denk dan aan bv:
  – artsen
  – verpleegkundigen
  – advokaten
  – journalisten

  • Pocahontas

   Ik denk dat het wel duidelijk is. Die mensen hebben wettelijk een verplichting om vertrouwelijke gegevens van hun clienten niet te delen. (ook niet met de overheid) Meede daarom zal de overheid graag forceren om deze wetten te omzeilen met hun fascistisch getinte ‘afluister bevoegdheden’. Iedereen is vrij om te zeggen wat hij wil, zolang de StaSi maar mee kan luisteren en in het geheim mensen uit kan schakelen die lastige vragen stellen.

   Gelukkig zijn er al veel journalisten die TOR gebruiken, echter de gezondheids zorg en advocaten maken die mensen gebruik van TOR? Ik ben bang van niet.

 5. Pocahontas

  We worden wel gevraagd om te gaan stemmen mbt tot de Ukraine. Maar over onze privacy hebben we niet veel inspraak…

  Democratie of Hypocratie?

 6. Anonymous

  Ik en velen anderen hebben hevige kritiek op bof. Jullie moeten veel meer doen. Laten jullie dit zomaar gebeuren dat de privacy van 17 miljoen Nederlanders afgepakt word,en van al onze nakomelingen ? Jullie moeten NU een campagne starten en zorgen dat de aftap wet er niet komt ! Jullie moeten o.a. een protest organiseren. Ik bedoel dat mensen samenkomen en de straat op gaan ! Zo doe je dat ! Zo zijn vele wetten er niet gekomen. Als de wet er komt,komt er natuurlijk een sleepnet. En gaan alle Nederlanders op de tap,want dan doen ze wat ze willen,dit geeft ze alle macht. Alle telefonie,al het internet,ook encryptie gaat dan op tap. Aivd zegt encryptie te kunnen breken. Geleerd van NSA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.