Wat brengt dat nou, dat netneutraliteit?

De Week

Coalitie van burgerrechtenorganisaties zegt: verbeter het EU US Privacy Shield

Een digitale Nefertiti, de alfacomputer onder de go spelers en ethische regels voor neuromarketing in virtual reality. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

 • Terwijl de discussie over Apple vs FBI nog niet is gaan liggen, blijkt uit onderzoek van The Guardian dat techbedrijven als Facebook, Google en Snapchat hun versleuteling juist aan het versterken zijn.
 • Wat als de Nefertiti Kinecthack eigenlijk een datalek was?
 • Een jaar geleden dachten we allemaal nog dat het wel een jaartje of tien zou duren voordat een computer de beste Go-speler ter wereld zou kunnen verslaan. Inmiddels is die zege een feit. Op Tweakers stond een mooi overzichtsartikel waarin op basis van een college op de Universiteit van Amsterdam ook de technologie achter AlphaGo aan bod komt.
 • Emily Bell, een professor in de (digitale) journalistiek, heeft een mooi artikel geschreven over de herintermediëring van het nieuws (in haar artikel heeft ze het vooral over Facebook) en daarmee het failliet van de beoogde democratiserende werking van het web op de journalistiek.
 • Twee filosofen van een Duitse universiteit hebben een aantal ethische regels opgesteld voor de implementatie van virtual reality. Wij waren vooral geïnteresseerd in hun ideeën over privacy en de invloed van ‘neuromarketing’ op ons gedrag.
 • Op Bloomberg staat een heel goed (en groot) overzichtsartikel over IMSI-catchers, de technologie waarmee je zodra je in de buurt bent van een telefoon deze af kunt luisteren. Die catchers waren altijd heel duur, maar zijn tegenwoordig al te koop voor ongeveer 1.500 dollar. Wat betekent het als je buurvrouw opeens ook zo’n apparaat kan betalen?
 • Uitleg uit 1984: hoe een e-mail te schrijven. Kijk ook hoe tieners reageren op Windows 95.
 1. Klaske Wijkstra

  ‘ The four horsemen of the Apocalypse’ (eigenlijk vijf , Microsoft meegerekend) , het is een opmerkelijke vergelijking die Emily Bell gebruikt. Ze rekent Apple ook hiertoe en dat vind ik wel terecht. Sinds WO Ii heeft Europa Amerika in alles gevolgd. De US heeft gezorgd voor een brandrain vanuit Europa. Het wordt tijd dat we In ons continent weer eens wat wat creatiever worden.
  Of is het alleen maar een kwestie van geld?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.