Hoorzitting in de Tweede Kamer over hackvoorstel

Vandaag spreken we in een hoorzitting van de Tweede Kamer over het hackvoorstel met kamerleden en andere experts. Wij zijn kritisch omdat we denken dat het ons juist onveiliger maakt op internet, dat zullen we dan ook vertellen. De komende weken gaan de kamerleden het voorstel behandelen. Dus is het vandaag ook een mooi moment om te peilen hoe de politieke partijen tegenover het voorstel gaan.

Wij kunnen de leden van de Tweede Kamer dus vertellen wat we van het hackvoorstel vinden en we kunnen horen wat andere organisaties, experts en bedrijven van het voorstel vinden. En voor hen is het een mooi moment om nog extra informatie van ons en andere partijen te krijgen voor ze volgende week hun eerste (schriftelijke) reactie aan de regering over het voorstel zullen geven.

Onze boodschap
We gaan vertellen dat de noodzaak voor de hackbevoegdheid ontbreekt en dat het hackvoorstel de Nederlandse burger juist onveiliger maakt in plaats van veiliger. Daarnaast gaan we in op een aantal specifieke problemen in de wet. Die gaan vooral over de reikwijdte van de wet, over de oneindigde hoeveelheid apparaten die allemaal gehackt mogen worden, bijvoorbeeld smartphones, pacemakers en auto´s. En ook over wat de politie allemaal zou mogen als ze eenmaal een apparaat gehackt hebben, zoals het aanzetten van webcams, microfoons en gps. Onze bijdrage aan het rondetafelgesprek vandaag kun je hier lezen.

Andere experts
Behalve wij zijn een grote hoeveelheid experts uitgenodigd, van academici tot mensen uit het bedrijfsleven. Ook de vertegenwoordigers van de politie en het Openbaar Ministerie zullen aanwezig zijn. Wij zijn dan ook erg benieuwd of zij zelf ook kritisch naar het voorstel kijken en wat zij anders zouden willen zien.

Meekijken? Kan!
Wij zullen natuurlijk verslag doen van de hoorzitting. Zin om mee te kijken of te luisteren? Dat kan!

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.