• Menu

0 recente resultaten

21 februari: Eerste Privacy Café in Helmond!

Op zondag 21 februari wordt het eerste Privacy Café in Helmond georganiseerd! Ondersteund door het team van Privacy Café Eindhoven verwelkomt bibliotheek Helmond-Peel iedereen die meer wil weten over vrijheid en veiligheid online en hoe je dat nou eigenlijk zelf kunt regelen. Een middag vol praktische tips en oefeningen. We spraken met “Stamgast” Eelco, die de bijeenkomst mede-organiseert.

Welke vraag krijg je als Stamgast (Privacy Café-vrijwilliger) nou het meest van bezoekers?

“De vraag: ‘Internetgebruik is niet veilig hoor ik in de media. Hoe zit dit nou? Wat hangt ons boven het hoofd?'”

En wat zijn tot nu toe je lievelingsvragen geweest?

“Dat zijn er heel veel. ‘Kan ik in mijn woonplaats zelf ook een Privacy Café organiseren?’ of ‘Zijn er nog van van die roze koeken?’ De mooiste opmerking vind ik: ‘Wat een goed initiatief!'”

Afbeelding gebaseerd op Glacé's van Rob van Hilten (licentie: CC BY-NC-SA 2.0)
Afbeelding gebaseerd op Glacé’s van Rob van Hilten (licentie: CC BY-NC-SA 2.0)

Over welke ontwikkelingen op het gebied van internetvrijheid maak jij je het meest zorgen?

Een aantal thema’s die me te binnen schieten zijn netneutraliteit, de desinteresse voor privacy, hoeveel data de Facebooks, Googles en NSA’s van jou hebben, hoeveel ze daarmee over je weten en hoe ze je daarmee kunnen manipuleren. Maar ook dat technologie en geld boven universele menselijke belangen lijken te gaan, er vanuit de politiek geen visie is op online veiligheid en privacy, en dat we onvoldoende weten over de betrouwbaarheid van partijen op het internet. Wie gaan er wel en niet goed om met mijn gegevens?

Het Privacy Café in Helmond wordt georganiseerd met ondersteuning vanuit Eindhoven. Kun je iets vertellen over hoe jullie werken?

“Het team van Privacy Café Eindhoven werkt heel veel samen. Met de hackerspace MADspace, verschillende mensen die hun netwerk ter beschikking stellen om informatie over het Privacy Café te verspreiden, een educatiecentrum én een aantal host-partners zoals de bibliotheek, Baltan en T-DOSE. En we zouden natuurlijk niet zonder de behulpzame rots-in-de-branding-Stamgasten uit de rest van het land kunnen. Zij ondersteunen ons tijdens de Cafés. We willen dat het Privacy Café niet van één iemand afhankelijk is. Door samen te werken bouwen we samen aan een community rondom privacy. In Helmond wordt nu gewerkt aan het bouwen van een soortgelijke community.”

Wat is er nog nodig om het Privacy Café in Helmond tot een succes te maken?

Enthousiaste Stamgasten en bezoekers, een fijne sfeer, open staan voor elkaar, elkaar helpen en van elkaar leren.

Zien we jou zondag 21 februari in Helmond? Meer informatie over de bijeenkomst vind je hier.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag