• Menu

0 recente resultaten

De Week

Zeepdispensers, constructief Godwinnen en een infrastructour. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Afgelopen week was er veel aandacht voor het voorstel van de regering om de politie de bevoegdheid te geven om op afstand in te breken op computers. Iedereen denkt dan aan zijn laptop. Misschien aan zijn telefoon. Maar het gaat net zo goed over wasstraten, zeepdispensers van een toilet en tandenborstels. Die zijn misschien niet interessant voor de politie, maar dat zijn een Fitbit, gehoorapparaat of auto natuurlijk weer wel.
  • Morozov gaat weer los in The Guardian. Deze keer legt hij uit de kolonisatie van de ruimte door bedrijven uit Silicon Valley dezelfde bedrijven helpt bij het verder koloniseren van onze tijdsbesteding.
  • Een aflevering van Zembla over de handel in persoonlijke informatie. Bedrijven waarvan je nog nooit gehoord hebt houden nauwkeurig bij wat je op het internet doet. Niet alleen de vakanties die je boekt, maar bijvoorbeeld ook je zoekopdrachten naar ziekteverschijnselen of relatieproblemen worden opgeslagen. Voor banken en verzekeraars is deze gevoelige informatie enorm interessant. En ook criminelen zijn bereid om voor jouw gegevens te betalen. Het gebrek aan transparantie over waar, hoe en door wie je gevolgd wordt is daarom een groot probleem.
  • Axel Arnbak promoveerde op een juridisch proefschrift over de beveiliging van digitale communicatie. In een interview met Folia gaf hij zijn visie op surveillance en (zelf)beveiliging in het digitale tijdperk. “In principe staan overheden voor de keuze: maken we het internet veilig voor iedereen, of maken we het kwetsbaar voor alle aanvallers? Het kan niet allebei. Veilig voor iedereen betekent ook veilig voor de 0,0001 procent die echt kwaad in de zin heeft.” Ook in de Folia van deze week een pleidooi voor ‘constructief Godwinnen als voorpaginarubriek‘. Daar zijn wij het hartgrondig mee eens.
  • Je zult maar Isis heten op dit moment. Facebook blokkeert gewoon je account totdat je een kopie van je paspoort opstuurt, je moeder durft je naam niet meer te roepen als je kwijt bent in het pretpark, en je mag geen Nikes met je naam erop meer bestellen. Isis.nl is overigens nog wel gewoon online.
  • Tot slot: volgende week zondag (13 december) kun je met Roel Roscam Abbing mee op zijn ‘Infrastructour‘. Een bustour langs de fysieke aspecten van de cloud in Groningen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag