• Menu

0 recente resultaten

Minister Plasterk en de Nationale Politie winnen Big Brother Awards 2015

De winnaars van de Big Brother Awards 2015 zijn minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk en de korpschef van de Nationale Politie. De eerste voor zijn plannen voor de meest vergaande afluisterwet voor geheime diensten die Nederland ooit gehad heeft, maar weigert te luisteren naar de kritiek daarop. De tweede voor zijn inzet van ‘predictive policing’ op basis van big data. Hiermee zouden misdrijven voorspeld moeten worden. Maar daarmee wordt afwijkend gedrag maatgevend, in plaats van strafbaar gedrag. De positieve privacyprijs, de Felipe Rodriguez Award, gaat dit jaar naar Max Schrems, de 28-jarige Oostenrijker die met een aantal rechtszaken zowel Facebook als de Amerikaanse geheime diensten in het defensief brengt.

Publieksprijs
Voor de Publieksprijs kon iedereen in Nederland kandidaten nomineren. Van de kandidaten met de meeste nominaties is een top-drie gemaakt waar vervolgens op gestemd kon worden. Ronald Plasterk won met een ruime meerderheid, 57% van de stemmen. De andere kandidaten voor de Publieksprijs waren Achmea (wegens het inruilen van solidariteit voor big data) en Microsoft (vanwege de privacyschendingen in Windows 10).

Expertprijs
Bits of Freedom vroeg een aantal experts op het gebied van privacy om kandidaten voor te dragen die misschien minder (media-)aandacht krijgen, maar toch een nominatie verdienen. De kanshebbers die het hebben afgelegd tegen de Nationale Politie waren het Van der Valk-hotel in Hengelo (wegens het vrijwillig en structureel doorgeven van gastenlijsten aan de politie) en wederom minister Plasterk (wegens het voorstel voor een nieuwe wet voor de geheime diensten).

Positieve privacyprijs: Felipe Rodriguez Award
De positieve privacyprijs is dit jaar hernoemd naar Felipe Rodriguez, een van de oprichters van XS4ALL en De Digitale Stad, een van de steunpilaren van Bits of Freedom en grondlegger van de digitale burgerrechtenbeweging in Nederland. Felipe overleed op 6 oktober, maar zijn levensverhaal toont hoeveel verschil een individu kan maken. Door de prijs naar hem te vernoemen hoopt Bits of Freedom dat zijn voorbeeld anderen inspireert om zich in te zetten voor privacy en internetvrijheid.

Max Schrems ontvangt deze prijs dit jaar. Hij is oprichter van ‘Europe versus Facebook’ en de initiator van de rechtszaak over ‘Safe Harbor’. In deze zaak oordeelde het Europees Hof van Justitie op 6 oktober jongstleden dat Europa te weinig doet om de privacy van haar burgers te beschermen tegen de Amerikaanse geheime dienst, de NSA.

De Felipe Rodriguez Award is mede mogelijk gemaakt met steun van XS4ALL.

Over de Big Brother Awards
De Big Brother Awards worden jaarlijks uitgereikt aan de grootste privacyschenders van het afgelopen jaar. 
De Big Brother Awards 2015 werden uitgereikt in de Stadsschouwburg Amsterdam. De uitreiking wordt georganiseerd door digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, om te laten zien hoe het is gesteld met het recht op privacy in Nederland.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag