Minister Plasterk and National Police Force winners Dutch Big Brother Awards 2015

Minister Plasterk en de Nationale Politie winnen Big Brother Awards 2015

Livestream Big Brother Awards 2015
DOSSIER: Big Brother Awards

De winnaars van de Big Brother Awards 2015 zijn minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk en de korpschef van de Nationale Politie. De eerste voor zijn plannen voor de meest vergaande afluisterwet voor geheime diensten die Nederland ooit gehad heeft, maar weigert te luisteren naar de kritiek daarop. De tweede voor zijn inzet van ‘predictive policing’ op basis van big data. Hiermee zouden misdrijven voorspeld moeten worden. Maar daarmee wordt afwijkend gedrag maatgevend, in plaats van strafbaar gedrag. De positieve privacyprijs, de Felipe Rodriguez Award, gaat dit jaar naar Max Schrems, de 28-jarige Oostenrijker die met een aantal rechtszaken zowel Facebook als de Amerikaanse geheime diensten in het defensief brengt.

Publieksprijs
Voor de Publieksprijs kon iedereen in Nederland kandidaten nomineren. Van de kandidaten met de meeste nominaties is een top-drie gemaakt waar vervolgens op gestemd kon worden. Ronald Plasterk won met een ruime meerderheid, 57% van de stemmen. De andere kandidaten voor de Publieksprijs waren Achmea (wegens het inruilen van solidariteit voor big data) en Microsoft (vanwege de privacyschendingen in Windows 10).

Expertprijs
Bits of Freedom vroeg een aantal experts op het gebied van privacy om kandidaten voor te dragen die misschien minder (media-)aandacht krijgen, maar toch een nominatie verdienen. De kanshebbers die het hebben afgelegd tegen de Nationale Politie waren het Van der Valk-hotel in Hengelo (wegens het vrijwillig en structureel doorgeven van gastenlijsten aan de politie) en wederom minister Plasterk (wegens het voorstel voor een nieuwe wet voor de geheime diensten).

Positieve privacyprijs: Felipe Rodriguez Award
De positieve privacyprijs is dit jaar hernoemd naar Felipe Rodriguez, een van de oprichters van XS4ALL en De Digitale Stad, een van de steunpilaren van Bits of Freedom en grondlegger van de digitale burgerrechtenbeweging in Nederland. Felipe overleed op 6 oktober, maar zijn levensverhaal toont hoeveel verschil een individu kan maken. Door de prijs naar hem te vernoemen hoopt Bits of Freedom dat zijn voorbeeld anderen inspireert om zich in te zetten voor privacy en internetvrijheid.

Max Schrems ontvangt deze prijs dit jaar. Hij is oprichter van ‘Europe versus Facebook’ en de initiator van de rechtszaak over ‘Safe Harbor’. In deze zaak oordeelde het Europees Hof van Justitie op 6 oktober jongstleden dat Europa te weinig doet om de privacy van haar burgers te beschermen tegen de Amerikaanse geheime dienst, de NSA.

De Felipe Rodriguez Award is mede mogelijk gemaakt met steun van XS4ALL.

Over de Big Brother Awards
De Big Brother Awards worden jaarlijks uitgereikt aan de grootste privacyschenders van het afgelopen jaar. 
De Big Brother Awards 2015 werden uitgereikt in de Stadsschouwburg Amsterdam. De uitreiking wordt georganiseerd door digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, om te laten zien hoe het is gesteld met het recht op privacy in Nederland.

 1. Thijs Houtenbos

  Terechte prijzen! Ik vond het sportief dat zowel de politie als de minister de prijs in ontvangst namen… De politie had best leuke humor met beetje zelfspot over ‘predictive policing’. De minister probeerde zichzelf nog een beetje op de schouder te kloppen omdat “hij het tappen van advocaten uit de wet had gehaald”, maar zelfs dit werd het moment dat hij het podium afliep ontkracht door het bericht dat de advocaten dit zelf via de rechter hadden afgedwongen. 😉

 2. Eduard van Diemen

  ”Bits of Freedom slaps Dutch Police on the wrist for using their own little Law Book of Respect.”

 3. Jesse

  Dit vond ik de mooiste doublespeak van de avond, van Plasterk: “Ook als er bulk, dus in grote hoeveelheden, vergaard wordt moet dat doelgericht gebeuren”
  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/toespraken/2015/10/28/speech-van-minister-plasterk-bij-de-big-brother-award

 4. Curly

  Van Harte !

  Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd !!!

  Het is zeer verdiend.. .

 5. Hein.

  Het ergste is dat de minister volstrekt voorbij ging aan het feit dat in een trias politica de rechterlijke macht – en niet de wetgevende als de minister, het parlement of een commissie Stiekem; en niet de uitvoerende macht als de AIVD, de MIVD of de politie – en alleen de rechterlijke macht geschreven toestemming mag verlenen tot het vergaren van privacygevoelige data. Hij eigent zichzelf alle toestemming toe en beperkt de rechterlijke macht tot een rol als toezichthouder. Dat impliceert dat de minister = de wetgevende macht vrijelijk over al mijn gegevens kan beschikken (en alleen gecorrigeerd kan worden door de rechterlijke macht als ? wanneer ?). Dat is een rechtstreekse ondermijning van de democratische rechtsstaat – erger dan die van Wilders als hij roept dat hij in een nepparlement zit.

 6. lolbroek

  Het document waarnaar verwezen wordt voor de politie komt uit 2011.
  Gaat echt nergen over

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.