• Menu

0 recente resultaten

De Week

Data van zwangere vrouwen, OK Google en gebroken encryptie. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • De gegevens van ‘alle Nederlandse consumenten’ worden doorverkocht. En ben je een zwangere vrouw, een actieve christen of een miljonair? Dan kan de prijs voor jouw data omhoog gaan. Maar wie zijn die datahandelaren eigenlijk, hoe komen ze aan onze profielen en wat zijn de consequenties hiervan? Wat ons betreft moet iedereen dit artikel lezen waarin Maaike Goslinga voor De Correspondent de wereld van datahandelaren onderzoekt.
  • Er gaat al een tijd het gerucht dat de NSA bepaalde sterke cryptografie kan breken. Een aantal onderzoekers hebben nu een praktische zwakte aangetoond in veel implementaties van de Diffie-Hellman key exchange. Cory Doctorow legt op Boing Boing duidelijk uit wat dit allemaal betekent.
  • Praat je weleens tegen OK Google? En zo ja, wist je dat je die opnames kunt terugluisteren? Op de Guardian staat een stuk over Google’s voice and audio activity-pagina.
  • Andere onderzoekers lieten afgelopen week zien dat ze, als jij je koptelefoon in je iPhone hebt zitten, vanaf een afstandje van een meter of vijf spraakcommando’s aan Siri konden geven.
  • Er is een mooie geschiedenis van veilig inloggen op het web online gekomen: ‘The Web Authentication Arms Race – A Tale of Two Security Experts‘.
  • Zowel de Guardian als Tweakers nemen klakkeloos het frame van Facebook over dat ze ‘internet’ gaan aanbieden ‘in Afrika’. Nee! Ze gaan Facebook gratis aanbieden in een aantal Afrikaanse landen. Wij lieten eerder zien wat de problemen van dit soort zero rating initiatieven zijn.
  • We hebben de toespraak van Rob Bertholee, het hoofd van de AIVD, die hij gaf op het verjaardagsfestival van De Correspondent nog eens goed teruggelezen. Wij konden niets ontdekken dat de massale weerstand tegen het massale sleepnet adresseert.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag