• Menu

0 recente resultaten

De Week

DNA-advertenties, Big Data en #blessed. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

 • Nicolaas Veul en Tim den Besten stopten vroegtijdig met het maken van hun programma Super Stream Me “vanwege de te heftige invloed van het gebrek aan privacy.” We kijken uit naar de documentaire!
 • 29 privacytoezichthouders uit de hele wereld bestudeerden samen kinderapps. Het Nederlandse College bescherming persoonsgegevens komt tot de conclusie dat “het bij de meeste apps niet mogelijk is te beoordelen wat de app precies doet, welke persoonsgegevens ermee worden verwerkt en voor welk doel.
 • Op het internet wordt jouw data continu gebruikt om advertenties op jou af te stemmen. Paul Ellenbogen waarschuwt op Freedom to Tinker dat met de komst van allerlei diensten die jouw DNA gebruiken, die biologische persoonsgegevens ook ingezet zouden kunnen gaan worden om een advertentie te kiezen die past bij jouw genetische profiel. Lezen dus, die privacyverklaringen.
 • Nicholas Weaver beschrijft drie voorbeelden van technologische achterdeurtjes die alledrie precies het omgekeerde tot gevolg hebben gehad dan wat de bedoeling was: iedereen kan inmiddels ‘TSA-approved’ sloten open maken. Afluistertechnologie die bedoeld was voor de politie kon door kwaadwillenden gebruikt worden om Griekse politici af te luisteren. En de NSA heeft met de gebackdoorde Dual_EC random number generator vooral de veiligheid van haar eigen documenten op de tocht gezet. Zijn conclusie: we vinden het al moeilijk genoeg om veilige software zonder backdoors te maken, met backdoors is het echt onmogelijk.
 • In de Groene Amsterdammer staat een bijzonder interessant interview met voormalig Nationaal Ombudsman Alex Brenninkmeijer over de verdeling van de macht in Nederland. Hij waarschuwt voor de steeds verder oprukkende overheid, onder andere in het veiligheidsdomein.
 • Afgelopen week hebben Europese en Amerikaanse onderhandelaars een akkoord bereikt over de zogenaamde ‘Umbrella Agreement’, groots aangekondigd in de media als meer privacybescherming voor Amerikaanse en Europese burgers. Access legt uit hoe het precies zit: het gaat om het uitwisselen van opsporingsgegevens en de tekst is nog niet bekend, dus we weten nog helemaal niet zeker of we er ook echt iets aan gaan hebben.
 • Ook meedoen aan het laatste crowdfundingproject? Steun DullTech op Kickstarter: “very new hardware start up making technology boring”.
 • NRC schrijft over de zogenaamde Pilzgate: “Duitsland antwoordde daarop niet dat de kabels niet zijn afgeluisterd, maar zei alleen dat Nederland geen doelwit was bij het aftappen. Dit laat de mogelijkheid open dat bij het speuren naar terreurverdachten, op grote schaal telefoongesprekken van Nederlandse burgers met het buitenland zijn afgeluisterd.”
 • Nadat de consultatie over het voorstel voor de afluisterwet voor de geheime diensten was gesloten, plaatste de toezichthouder op de diensten (CTIVD) ook haar reactie online. Zij vinden dat de plannen over effectief toezicht niet duidelijk genoeg zijn.
 • “Het punt is: bij Big Data heb je geen keus. Je bent aan de integriteit van bedrijven en overheden overgeleverd. Wat gaan zij doen met jouw gegevens? Over die tendens moeten we nadenken.” zegt Bart van der Sloot in zijn interview over Big Data in het blad Rechtspraak.
 • En tot slot, Socality Barbie. Deze Instagramster is een hipsterpersiflage die zichzelf op het strand op de foto zet, of in haar favoriete koffietent. #blessed.

 

Heb jij ook tips? Laat het weten in de reacties hieronder of op Twitter of Facebook!

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag