• Menu

0 recente resultaten

De Week

Chuck Norris, de verklikkende koelkast en daten met robots. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Gisteren stond een stuk over Suwinet op de voorpagina van het NRC Handelsblad, daarmee “wisselen overheidsorganisaties informatie uit over loon, hypotheken, kentekens, woonadressen, gezinssamenstelling en alimentatie”. Het probleem is dat commerciële bedrijven ook toegang krijgen tot deze gegevens. (€ voor de voorpagina, en hier een vrij toegankelijk stuk). Een tijdje terug had Argos er een hele goede uitzending over, de moeite waard om terug te luisteren!
  • Afgelopen week was er op Twitter wat discussie over waarom we altijd kattenfoto’s bij deze posts plaatsen. Dat doen we uiteraard omdat de valuta van het internet de miljoen miauws zijn van alle katten die te vinden zijn op YouTube, Twitter en Facebook. Daarom zijn we ook zo blij dat Nyan Cat, Keyboard Cat en Suprised Kitty de komende maanden in New York’s Museum of the Moving Image (MoMI) te vinden zijn in de tentoonstelling How Cats Took Over the Internet.
  • The internet of tracking things. “Je kan er heel veel forensische informatie uit halen. Hoe laat een koffiezetapparaat gebruikt is, wanneer de koelkast open en dicht gegaan is, of iemand tijdens zijn hardlooprondje in de buurt is geweest bij een plaats delict.” zegt een forensisch onderzoeker van het NFI tegen de Automatiseringsgids.
  • De launch van Ethereum is alweer twee weken geleden, maar wij hebben pas net wat beter gekeken naar dit ‘sociale besturingssysteem’. Het is een eerste stap in de richting van een decentrale (en dus moeilijk te censureren) wereldcomputer. Lees de intro of kijk de video. Wij bestuderen nog even de White Paper.
  • Is een robot jouw Tinderdates uit laten zoeken de eerste stap richting daten met robots?
  • In de categorie old-school internet memes heeft Chuck Norris wat uit te leggen: hij blijkt bodyguards te hebben. Dat is één van de feiten die we liever niet over hem te weten waren gekomen.
  • In de Guardian draaien twee auteurs de vraag van Alan Turing om: Niet of machines meer menselijk worden, maar of mensen meer op machines gaan lijken en daardoor ‘programmeerbaar’. Will the internet of things result in predictable people?
  • Oud Bits of Freedom-medewerker Axel Arnbak schrijft in zijn column in het Financiële Dagblad naar aanleiding van de beveiligingsproblemen met Jeeps dat softwaremakers eindelijk verantwoordelijk gehouden zouden moeten worden voor de problemen die hun software veroorzaakt. Alleen open source software zou daar een uitzondering op moeten kunnen krijgen. Lees ook een uitgebreidere versie van dezelfde argumentatie in Dan Geer’s Blackhat keynote van vorig jaar.

 

Heb jij ook tips? Laat het weten in de reacties hieronder of op Twitter of Facebook!

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag