De week in 299 woorden

Mr. Robot, gepixelde gifs en Io(D)T. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 299 woorden.

Het nieuws van de week

Groot nieuws uit Duitsland deze week: twee medewerkers van Netzpolitik, een Duits platform voor digitale rechten, worden door de Duitse overheid verdacht van het lekken van staatsgeheime documenten. Die documenten uit 2013, in 2015 gepubliceerd, bevatten informatie dat de Duitse geheime dienst massasurveillance op social media aan het opzetten is.

5 if-I-were-you-I-would-reads

  • 1041uuu is een Tumblr vol met prachtige gepixelde gifjes van Japanse scenes. Welke is jouw favoriet?
  • Er is een nieuwe serie waar heel veel over wordt gepraat en geschreven (bijvoorbeeld hier door Forbes): Mr. Robot. De moeite waard om het uit te checken!
  • “Pogingen het gedrag van mensen te veranderen, oftewel het beschavingsproces, hebben zich van oudsher gericht op de psychologie van de mens en op de manier waarop hij zijn samenleving inrichtte. Nu kunnen wij het gedrag van mensen beïnvloeden door de machines die hij gebruikt, en die hem tot op zekere hoogte beheersen, te beïnvloeden. Wie het rijgedrag van mensen wil veranderen hoeft niet meer de mens zelf te corrigeren, alleen nog de iPad op wielen.” Dit citaat komt uit een stuk van Arnon Grunberg dat in NRC Handelsblad verscheen, ‘De mens is makkelijk te hacken (€).
  • Deze week kwam een nieuw project van de Britse artiest James Bridle online: Citizen-Ex. Door middel van een browser-extensie verkent hij ‘Algorithmic Citizenship’. Waar ga je eigenlijk naar toe als je naar een domeinnaamextensie surft? En wat betekent dit voor je rechten? Lees vooral ook de bijbehorende verhalen.
  • Elk apparaat waar “smart” voor staat, is op dit moment de bom. Maar, smart is niet altijd even slim. Zeker niet als het om wapens gaat. Als je een “smart geweer” gebruikt moet je opeens ook met andere vijanden rekening houden: mensen die technologie snappen. En softwarematig je doel veranderen. Welkom Internet of Deadly Things.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.