De week in 299 woorden

Je provider mag niet vertellen wie je bent – tenzij

Jouw internetverkeer is ruilmiddel voor geheime diensten

In een uitspraak vorige maand verplichtte de rechter Facebook tot afgifte van gegevens van een van haar gebruikers. Dat is niet alleen belangrijk voor het slachtoffer, maar ook interessant voor het debat over de vrijheid van meningsuiting.

Op zich is de opgelegde verplichting niet verrassend. Als iemand jou schade toebrengt, bijvoorbeeld door je te belasteren, dan wil je je daar iets aan kunnen doen. Daarvoor kan het nodig zijn dat je kunt achterhalen wie er achter een website zit. Dus moet het kunnen zijn dat een provider op verzoek de gegevens over de eigenaar van een website afgeeft. In de zaak die vorige maand voor de rechter lag heeft iemand een sexfilmpje met iemand anders op Facebook gezet. Het slachtoffer kan de schade alleen verhalen als ze weet bij wie ze daarvoor moeten aankloppen.

Daar staat tegenover dat het ontzettend belangrijk is dat een aanbieder de gegevens over gebruikers vertrouwelijk behandelt. Misschien schrijf je columns op het scherpst van de snede, misschien publiceer je satirische cartoons of misschien blog je over je ervaringen met drugs terwijl je uit een superstreng milieu komt – in al die gevallen kan het zijn dat je je identiteit wilt afschermen. Dat gaat natuurlijk alleen maar werken als je er op kan vertrouwen dat je provider gegevens over jou voor zichzelf houdt.

Daarom is het belangrijk dat providers gegevens over hun klanten alleen maar met derden delen als dat echt nodig is. De regels daarvoor staan niet letterlijk in de wet, maar hebben zich in de loop van de tijd in jurisprudentie ontwikkelt. Bijna tien jaar geleden oordeelde de Hoge Raad (dit arrest) dat een provider gegevens moet afstaan als 1) duidelijk is dat het gaat om iets dat echt niet door de beugel kan, 2) de eiser die gegevens echt nodig heeft, 3) niemand anders die gegevens ook kan verstrekken en 4) het belang van de eiser groter is dan het belang van de privacy van de klant van de aanbieder.

Ook in deze zaak paste de rechter die vier-stappentoets toe. Uit het vonnis valt op te maken dat de rechter elk van de vier afwegingen heeft gemaakt. Daarmee is de rechter tot een afgewogen oordeel gekomen en blijkt de aanbieder opnieuw alleen in bijzondere situaties de naam- en adresgegevens van gebruikers af te hoeven staan.

 1. Martijn Lievaart

  Goed om ook te vertellen wat er wel goed gaat in dit land qua privacy. Bedankt Rejo!

 2. Henk Tillemans

  Nou alleen nog zorgen dat je bij een provider zit die niet al te makkelijk, zonder tussenkomst van de rechter, je gegevens afgeeft.
  Want als de rechter ze achteraf ongelijk gedft, is het leed al geschied.

 3. Tenzij Erbij

  TAILS : Privacy for anyone anywhere

  Tails is a live operating system, that you can start on almost any computer from a DVD, USB stick, or SD card. It aims at preserving your privacy and anonymity, and helps you to:

  * use the Internet anonymously and circumvent censorship; all connections to the Internet are forced to go through the Tor network;
  * leave no trace on the computer you are using unless you ask it explicitly;
  * use state-of-the-art cryptographic tools to encrypt your files, emails and instant messaging.

  https://tails.boum.org/

  • Rejo Zenger

   Tails is inderdaad een mooie oplossing! Maar, en dat moet ook gezegd worden, het is niet altijd een “oplossing” over de problematiek die we in dit blog beschrijven. Tails helpt je niet als je een website wilt hosten. En zolang je die website bij een provider onderbrengt, kan het zijn dat je provider gegevens over je identiteit moet afgeven. Zoals we in het blog beschrijven is daar ook wel iets voor te zeggen, mits de belangenafweging die er aan voorafgaat een zorgvuldige is.

 4. Jacqueline

  Facebook en privacy is een onmogelijke combinatie. Zelfs met gebruik van Tails oid.
  Voor de politieke bloggers etc op het scherpst van de snede: zorg gewoon dat ook de provider niet weet wie je bent. Valt er ook niets door te geven. Neem een provider in een privacy vriendelijk land, Nederland is dit allang niet meer.
  Anoniem of preudoniem hosting afnemen kan nog steeds. Vraagt echter wel heel wat voorbereiding, doorzettingsvermogen, tijd en geld. Makkelijker is het niet te maken, wel leuker 🙂
  Is ook gelijk een goede eye-opener voor hoever we in dit land heen zijn. Probeer voor de grap maar eens echt anoniem ergens naar toe te reizen, of een online dienst af te nemen.
  Challenge accepted? Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.