Word jij gastblogger bij Bits of Freedom?

De week in 302 woorden

Open brief aan Philippe van HackingTeam

Een brief aan een malwareslijter, leugens over privacy en het ‘Criminaliteits Anticipatie Systeem’ van de politie. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 302 woorden.

Het nieuws van de week

Begin deze week bleek dat het Italiaanse HackingTeam, producent van surveillance software, nu zelf gehackt is. Wat blijkt: Niet alleen de Nederlandse politie, maar ook de Belastingdienst en onze geheime diensten hebben interesse in de producten van HackingTeam. Deze week zou een presentatie van de HackingTeam software zijn in Nederland, zo blijkt uit de gelekte mails. Hoog tijd om eens navraag te doen bij de auteur van de mails aan de Nederlandse ambtenaren. Lees onze open brief aan de VP Business Development van HackingTeam.

4 (eigenlijk 5) if-I-were-you-I-would-reads

 • Simon Davies heeft de zeven meest voorkomende leugens over privacy op een rijtje gezet (bijvoorbeeld: "mensen vinden privacy niet belangrijk, want ze geven constant hun eigen data weg"), en fileert ze vakkundig.
 • In De Correspondent een paar mooie stukken over de politie. Vorige week werd het nogal agressief ogende nieuwe uniform van de politie door Bart de Koning in een historisch perspectief geplaatst. Deze week dook Anne Schepers in predictive policing, het voorspellen van crimineel gedrag door middel van grootschalige monitoring en data-analyse (ja ja, Minority Report in Nederland).
 • Voor de lange adem: Adam Greenfield deconstrueert Uber ("a brand coupled to a spatialized resource-allocation algorithm, with a rudimentary reputation mechanic running on top") en legt feilloos de onderliggende libertarische invulling van het smart city concept bloot.
 • Tot slot een stukje verwondering naar de mensen toe: bekijk het onderzoek van AADRL Spyropoulos Design Lab naar zichzelf in elkaar zettende architectuur.
 1. Lennie

  Wat ook deze week gebeurd was dat Caspar Bowden was overleden:
  https://ind.ie/blog/farewell-caspar/

  Dat was toch ook wel het vermelden waard ?

  RIP Caspar…

 2. 'Ans Hacks'

  Visueel terughacken : Big brothers and sisters watchen

  Wat kan je als burger nog doen tegen ongebreidelde surveillance?

  Wat kan je nog doen aan protest als politiek niet meer luistert, beleid wil invoeren dat elders allang door de mand is gevallen, als kritische vragen beantwoord worden met arrogant zwijgen en ontwijkend woordenspel?

  Wat kan je doen als boos of ludiek demonstreren alleen nog oplevert dat er een dossier van je wordt aangelegd en wordt aangevuld met digitaal en beeldmateriaal?

  Wat kan je doen tegen degenen die de maatschappij aan het opdelen zijn in de groeiende groep burgers door het opstellen van automatische geheime risico-profielen en andere geheime dossiervorming.

  Wat kan je nog doen tegen degenen die jou een geheime digitale footprint bezorgen, een footprint waar je niet vanaf weet, wat je leven zal bepalen en waar je nooit meer vanaf komt?

  Wat kan je doen tegen de veelal anonieme, gezichtsloze beleidsbepalers en uitvoerdertjes van privacy ondermijnend democratie bedreigend beleid?

  Wat is er te ondernemen tegen de oprukkende repressief administratieve kolonne die ons allen naar eigen believen tot aan het DNA aan toe wil indelen, categoriseren en beheren.

  Wat kan je nog doen, binnen en langs de kaders van de wet?

  Een Italiaanse kunstenaar had een antwoord

  In plaats van terug-terughacken, nu het terug verzamelen door betrokkenen een visueel profiel te geven.
  Zoals wij door hen worden geprofileerd, hen door exposure laten merken wat het betekent om in de gaten gehouden te worden en de privacy te verliezen.
  Alles in een kunstzinnige vorm, kunst met een betekenis en een doel, met inhoud, geengageerd en met impact, zoals dat graag wat meer wordt gezien in beeldende kunst.

  Pop art nieuwe stijl, betrokkenen als hete popcorn onder deksel vandaan gepopt.
  Laat maar zien die vers gepopte koppen, elke gemeente zijn eigen kunstzinnige openbare expositie.
  Elke kop in een tiental, honderdtal fleurig veelvoud opgepopt in het straatbeeld.
  Om terug te kijken naar alle kleine b-brothers en b-sisters die ons in stilte watchen, om mensen wakker te schudden door deels openbaar te maken wat zicht het liefst verschuilt achter schermen.

  Zo het kunnen, mogen en een veel krachtiger en effectiever ludiek antwoord kunnen zijn dan andere vormen van ludiek protest?
  Welke kanalen zouden zich nog meer laten lenen voor dergelijke kunstzinnige exposities?

  Waar zijn alle geengageerde jonge en oude visuele honden?
  Bronmateriaal hoeft in ieder geval niet langer een probleem te zijn.
  Wellicht heeft Rejo of een andere bofkont nog wel een juridische hint om het zoals naar populair gebruik langs de kaders van de wet te laten gaan.

  De inspiratiebron voor dit alles, Italian artist Paolo Cirio
  https://www.wired.com/2015/07/shaming-spy-chiefs-plastering-world/

  Privacy, beeldende kunst en maatschappelijke betrokkenheid, een mooi nieuw nieuw trio!

  ‘Ans Hacks’

  • Hans de Zwart

   Dank je wel voor het delen Ans! Bij de volgende editie van de Big Brother Awards zullen we een nog nauwere samenwerking tussen privacy-activisme en (beeldende) kunst gaan realiseren. Het werk van Cirio deed me ook denken aan werk dat binnenkort op de tentoonstelling (No) Privacy van FOTODOK te zien zal zijn.

 3. tifkap

  idee om dit in de volgende op te nemen:

  http://www.theguardian.com/world/2015/jul/17/data-retention-and-surveillance-legislation-ruled-unlawful

  het lijkt mij dat dit ook consequenties heeft voor de AIVD voorstellen

  • Hans de Zwart

   Dank! We hadden het inderdaad gezien en nemen het mee (maar ik vermoed dat het al naar de volgende week moet).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.