• Menu

0 recente resultaten

De week in 302 woorden

Een brief aan een malwareslijter, leugens over privacy en het ‘Criminaliteits Anticipatie Systeem’ van de politie. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 302 woorden.

Het nieuws van de week

Begin deze week bleek dat het Italiaanse HackingTeam, producent van surveillance software, nu zelf gehackt is. Wat blijkt: Niet alleen de Nederlandse politie, maar ook de Belastingdienst en onze geheime diensten hebben interesse in de producten van HackingTeam. Deze week zou een presentatie van de HackingTeam software zijn in Nederland, zo blijkt uit de gelekte mails. Hoog tijd om eens navraag te doen bij de auteur van de mails aan de Nederlandse ambtenaren. Lees onze open brief aan de VP Business Development van HackingTeam.

4 (eigenlijk 5) if-I-were-you-I-would-reads

  • Simon Davies heeft de zeven meest voorkomende leugens over privacy op een rijtje gezet (bijvoorbeeld: "mensen vinden privacy niet belangrijk, want ze geven constant hun eigen data weg"), en fileert ze vakkundig.
  • In De Correspondent een paar mooie stukken over de politie. Vorige week werd het nogal agressief ogende nieuwe uniform van de politie door Bart de Koning in een historisch perspectief geplaatst. Deze week dook Anne Schepers in predictive policing, het voorspellen van crimineel gedrag door middel van grootschalige monitoring en data-analyse (ja ja, Minority Report in Nederland).
  • Voor de lange adem: Adam Greenfield deconstrueert Uber ("a brand coupled to a spatialized resource-allocation algorithm, with a rudimentary reputation mechanic running on top") en legt feilloos de onderliggende libertarische invulling van het smart city concept bloot.
  • Tot slot een stukje verwondering naar de mensen toe: bekijk het onderzoek van AADRL Spyropoulos Design Lab naar zichzelf in elkaar zettende architectuur.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag