Open brief aan Philippe van HackingTeam

Fix the Internet

Kabinet steunt gebruik encryptie voor “legale doelen”, maar…?
DOSSIER: Platformen

De Waag en Fast Moving Targets hebben een tijdsdocument gemaakt over de huidige staat van het web. Elf pleitbezorgers van een vrij en open internet zijn geïnterviewd en vertellen over de geschiedenis van het netwerk, welke problemen ze nu zien en wat voor oplossingen er zouden moeten komen.

In de documentaire van 35 minuten wordt er eerst ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van het internet als product van de Koude Oorlog. Niemand heeft toentertijd voorzien dat het internet een centrale rol zou gaan spelen in ons leven. Het internet is daarom dan ook niet ontworpen voor de manier waarop het nu gebruikt wordt. Het internet begon als gemeenschap waarin iedereen elkaar kende en impliciet kon vertrouwen. Dat is inmiddels allang niet meer het geval. De onthullingen van Snowden hebben bewezen dat overheden heel ver gaan met het binnen harken van zoveel mogelijk data, en het dominante businessmodel op het internet is het op ondoorzichtige wijze verzamelen van zoveel mogelijk informatie over je gebruikers, om die informatie vervolgens te verkopen aan je klanten (meestal adverteerders). Iedereen is het erover eens: het internet is stuk.

Gelukkig wordt er in de documentaire ook gesproken over hoe het internet gerepareerd kan worden. Een belangrijk element daarbij is dat het volgens de geïnterviewden glashelder is dat we techniek waarvan we niet kunnen zien hoe het werkt niet kunnen vertrouwen. Daarnaast moet er gewerkt worden aan gedistribueerde alternatieven voor de belangrijkste internetdiensten. De informatie-monopolies van de ‘grote vijf’ (Apple, Google, Amazon, Facebook, Microsoft) zijn niet gezond voor onze maatschappij en moeten dus doorbroken worden. Van onze overheid, tenslotte, moeten we meer transparantie verwachten.

Bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor een oplossing? Volgens de experts moet die van meerdere kanten komen: overheid én burgers moeten werken aan juridische, technische en beleidsmatige oplossingen. Alleen door samen te werken en de problemen niet te versimpelen, kunnen we ervoor zorgen dat onze mensenrechten ook online recht overeind blijven staan.

Bekijk de documentaire op YouTube:

Naast Bits of Freedom zijn Marleen Stikker (Directeur Waag Society), Marietje Schaake (Europarlementariër D66), Caroline Nevejan (TU Delft, mede oprichter Waag Society), Christiaan Alberdingh Thijm (jurist, Brandeis), Daniel Karrenberg (Chief Scientist RIPE NCC), Menso Heus (Coördinator Internet Protection Lab), Melanie Rieback (Radically Open Security), Jaromil (Dyne.org), Cees de Laat (Hoogleraar Universiteit van Amsterdam) en Michiel Leenaars (Director of Strategy NLnet) geïnterviewd.

Je kunt de interviews met de andere experts hier bekijken. Het interview met Bits of Freedom vind je hieronder:

We zijn heel benieuwd naar jouw mening. Wat vind je van dit tijdsdocument? Mis je onderwerpen die ook aan bod hadden moeten komen? Hoe zou volgens jou zo een tijdsdocument er over vijf jaar uit zien, wat is er dan veranderd?

Update: In een eerdere versie van deze blogpost stond dat het internet een “militair product van de Koude Oorlog” was. Het internet werd betaald vanuit het Amerikaanse Ministerie van Defensie, maar had geen militaire toepassing. “Militair product” was dus geen handige formulering.

  1. Steven

    Het probleem dat zich op internet voordoet, namelijk dat grote bedrijven steeds macht krijgen, is ook een probleem dat we offline zien. Het bedrijfsleven bepaald wat de politiek doet en zegt. Duur betaalde lobbyisten zijn de makers van de samenleving. Wat goed is voor het volk is niet belangrijk. Het gaat allemaal om marktaandeel en regelgeving die goed is voor het bedrijf. De macht moet weer terug naar het volk. Niet alleen op het internet maar ook offline. Techniek kan ons hier bij helpen. Zo langzamerhand kunnen we ons de vraag stellen hoe wij deze machthebbende instanties kunnen omzeilen en kunnen elimineren uit ons dagelijks leven zodat hun macht verdwijnt. Banken zijn de grootste machthebbers. We zouden er goed aan doen om hen uit te schakelen door over te stappen op Bitcoins. Bekijk het passioneel betoog van Stefan Molyneux over hoe we de macht van banken kunnen uitschakelen door over te stappen op Bitcoins; https://youtu.be/_bmlVqs9qSY

    • Hans de Zwart

      Dank voor je reactie! Ik ga proberen om het verhaal van Molyneux te bekijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.