• Menu

0 recente resultaten

Livestream: Godwin lecture door Cory Doctorow

We livestreamen de Godwin-lezing die Cory Doctorow vandaag geeft, op 5 mei. Doctorow zal historische parallellen trekken tussen de NSA en de Stasi. Vanaf 20.30 uur vind je de stream hier.

We organiseren de avond samen met De Correspondent en Artis. Gespreksleider van de avond is Maurits Martijn, journalist met expertise in Technologie en Surveillance bij De Correspondent. Naast Cory Doctorow zullen ook Hans de Zwart, directeur Bits of Freedom, en Artis-professor Erik de Jong spreken.

Godwin
De naam van de lezing is een verwijzing naar de ‘wet’ van Mike Godwin, die stelt dat iedere online discussie uiteindelijk uitmondt in een discussie over de Tweede Wereldoorlog. Wie het aandurft in discussies een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog te maken, krijgt algauw het verwijt een ‘Godwin’ te maken. De negatieve connotatie van de Godwin creëert een taboe op iedere historische vergelijking. Bits of Freedom wil dit taboe doorbreken en gelooft dat we met een oog op het verleden de discussie over staatssurveillance en privacy via historisch besef juist verder kunnen brengen.

Bevolkingsregister
Welke plek leent zich beter voor een historische vergelijking op het thema privacy dan het voormalig bevolkingsregister? Daarom zijn we zeer verheugd dat we de lezing kunnen organiseren in de Blauwe Sterrenzaal van Artis, de plek waar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog het bevolkingsregister was gevestigd. In 1943 pleegde het verzet een aanslag op dit register om te voorkomen dat de zeer gedetailleerde persoonsdossiers van Amsterdammers die daar lagen opgeslagen in handen zouden komen van de bezetter. Het register ging deels in vlammen op.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag