• Menu

0 recente resultaten

Het is cyberweek in Den Haag! Over woorden en daden

Donderdag en vrijdag staan in het teken van de GCCS 2015, de Global Conference on CyberSpace die dit jaar in Den Haag plaatsvindt. Wij zijn er ook, want het is een uitgelezen moment om op wereldwijd niveau te spreken over belangrijke zaken, zoals het beschermen van digitale burgerrechten, het verbeteren van cybersecurity en het stoppen van massasurveillance.

Er moet worden gesproken over massasurveillance
De onthullingen van Snowden ten spijt, blijft massasurveillance nog steeds een lastig onderwerp op de internationale agenda. Het lijkt erop dat het tijdens de conferentie niet of nauwelijks aan de orde zal komen. Natuurlijk, er zullen heel wat mooie woorden gesproken worden over de afweging tussen veiligheid en privacy en het belang van een open en vrij internet. Maar dat zijn loze woorden als vervolgens de daad niet bij het mooie woord gevoegd wordt. Neem bijvoorbeeld de Nederlandse positie.

Nederland
Nederland heeft een opmerkelijke positie ingenomen. Aan de ene kant organiseert het de conferentie en wil het een voorloper zijn in het buitenland voor mensenrechten en voorvechter van een veilig internet. Tegelijkertijd worden in Nederland juist wetten voorbereid die die mensenrechten en een veilig internet ondermijnen; zoals de bewaarplicht, het hackvoorstel en de massale internettap voor geheime diensten. Dat is een lastige spagaat.

We presenteren een statement
Wij vinden dat schendingen van burgerrechten en het ondermijnen van internetvrijheid door overheden een belangrijke plaats op de top moet innemen. Daarom zullen we voorafgaand aan de conferentie met Free Press Unlimited, Article19 en Greenhost daarover een statement presenteren, The Elephant in the Room. Ook op de conferentie zelf zullen we dit zoveel mogelijk bespreekbaar maken.

We doen mee aan de Unconference
En dat is niet het enige. Een van de problemen van een top als deze is dat er gesproken wordt over burgers, zonder de burgers. Daarom organiseert the Open State Foundation op vrijdag 17 april een ‘unconference’, GCCS unplugged, die voor iedereen toegankelijk is. Wij zullen ook een bijdrage leveren op deze unconference. Zin om te komen? Dat kan. Je kunt je hier registreren!

We doen mee aan de ´Our Space´ serie
Geen tijd om te komen? We hebben ook een bijdrage geleverd aan de serie Our Space van Free Press Unlimited, waarin we ingaan op de inbreuk op privacy die gedragsgegevens kunnen maken. Ook de andere filmpjes bevelen we van harte aan!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag