• Menu

0 recente resultaten

De week in 368 woorden

Poldermodellen, techtitanen en ProKids. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 326 woorden.

Het nieuws van de week

Afgelopen week vroegen 32 600 and counting mensen, bedrijven en organisaties de kersverse minister Ard van der Steur om een visie op privacy. Zij maken zich zorgen over de privacybescherming van burgers in onze informatiemaatschappij. En roepen hem op om hierover een visie te ontwikkelen, daarna een publiek debat erover te faciliteren en tot die tijd de behandeling op te schorten van wetten die ertoe leiden dat burgers zonder een specifieke en concrete verdenking toch worden gevolgd. Ook jij kunt meedoen, onderteken ook!

5 if-I-were-you-I-would-reads

  • De Volkskrant is in het spoor van de digitale Marco Polo’s getreden en heeft uitgebreid uitgezocht hoe de politie de personen achter de internationale digitale marktplaats Silk Road heeft kunnen identificeren om ze vervolgens op te pakken.
  • In het FD schrijft Axel Arnbak een column over de Nederlandse polder als model voor internetregulering.
  • In de New York Times een stuk over het feit dat tech titans hun huizen in de Bay Area voor veel geld laten verbouwen, maar niemand mag weten voor hoeveel geld dat gebeurt of hoe het eruit gaat zien of zelfs wie de eigenaar is. Dat is niet zo gek, ook zij hebben immers recht op privacy. Wel een beetje jammer dat ze de gebruikers van hun diensten niet zo strikt beschermen.
  • Naar aanleiding van een stuk in nrc.next over profiling bij opsporing schreef Rolf Hut een blogpost waarin hij helder uitlegt wat de statistische valkuilen kunnen zijn. In 2011 deed het WODC al eens onderzoek naar de ProKid pilots. Eén van de door hen geformuleerde randvoorwaarden: er moet meer helderheid komen over welke informatie wel en niet mag worden overgedragen.
  • In opdracht van de Belgische privacytoezichthouder heeft de Universiteit Leuven onderzoek gedaan naar het privacybeleid van Facebook. Deze week concludeerden de onderzoekers dat het bedrijf Europese privacyregels schendt: het wordt gebruikers te moeilijk gemaakt om hun instellingen zo privacyvriendelijk mogelijk in te stellen, er is te veel onduidelijkheid over profiling voor marketing en mensen worden op andere websites nog steeds door Facebook gevolgd. Deze uitkomsten zijn heel interessant voor Nederland: ook het College Bescherming Persoonsgegevens is al langere tijd bezig met een onderzoek naar de privacyvoorwaarden. Andere Europese waakhonden zijn ook bezig met onderzoek.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag