Zonder bewaarplicht wordt er nog altijd bewaard

De week in 338 woorden

We stellen graag aan je voor: Big Data

Defecte deuren, #TTIPalarm en varkens. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 338 woorden.

Het nieuws van de week

Naast de laatste uitbreiding van ons team vond deze week ook iets anders plaats. Het kan je niet zijn ontgaan: de Provinciale Statenverkiezingen. De uitslag wijst erop dat op 26 mei, als de leden van de Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer kiezen, de coalitie en de Constructieve 3 niet meer kunnen rekenen op een meerderheid in de Senaat. Dus wordt de vraag hoeveel steun er zal zijn voor de wetsvoorstellen die de komende maanden behandeld zullen worden: de bewaarplicht, de politie-hack en de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Ook Ard van der Steur, de opvolger van Opstelten, zal daar ernstig rekening mee moeten houden.

5 if-I-were-you-I-would-reads

  • Zondag met Lubach zocht uit wat TTIP nu precies inhoudt. En als je nu nog niet weet wat het #TTIPalarm is, dan moet je dit item sowieso terugkijken!
  • Well that escalated quickly. Een elektrische deur in Duitsland ging kapot en dat was genoeg voor epische ontwikkelingen.
  • Koren op de molens van mensen die vinden dat er eens goed naar Google zou moeten worden gekeken vanuit een mededingingsperpectief: De Wall Street Journal kreeg een rapport in handen van de Amerikaanse consumentenrechtenautoriteit (de FTC) waaruit bleek dat Google in 2012 haar concurrenten chanteerde. Lees meer bij Tweakers of op de ‘gepaywallde’ WSJ.
  • “Hoe laat gaan minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven hun aftreden bekendmaken? Het beste is als zo’n aankondiging live wordt uitgezonden, zonder tussenkomst of duiding van journalisten. Slim dus om de persconferentie om tien uur te laten beginnen: precies als het journaal in Nieuwsuur begint. De twee legden elk een verklaring af, vragen stellen naderhand was niet mogelijk. Zo behoudt een aftredend bewindspersoon zijn waardigheid.” NRC Handelsblad schrijft over Anne-Marie Stordiau, directeur voorlichting van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
  • In de New York Review of Books beschrijft Sue Halpern hoe robots en algoritmes langzaam de wereld overnemen. Volgens haar wordt steeds meer werk uitbesteed aan automatisering, ten koste van werk en ‘menselijkheid,’ terwijl de grootste voordelen terecht komen bij een beperkte groep.
 1. Paul

  De “epische ontwikkelingen” link bij het tweede bullet point leidt naar het verkeerde onderwerp…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.