• Menu

0 recente resultaten

De week in 285 woorden

Stoute robots, Wikimedia vs. NSA en een zichzelf wissende site. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 285 woorden.

Het nieuws van de week

Deze week was een goede week. Er was champagne, er was taart en er was vooral de uitspraak van de Rechtbank Den Haag waarin de bewaarplicht buiten werking werd gesteld. Vele providers gaven aan te stoppen met het bewaren van die gegevens.

Wat er nu gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Dat ligt in de handen van de Tweede Kamer en de opvolger van Opstelten.

5 if-I-were-you-I-would-reads

  • Wikimedia startte deze week een rechtszaak tegen de Amerikaanse NSA. Ze willen daarmee afdwingen dat de Amerikaanse overheid stopt met het bespioneren van Wikipedia-gebruikers. Oprichter Jimmy Wales legt in de New York Times uit waarom het belangrijk is dat de Wikipedia-auteurs hun werk anoniem moeten kunnen blijven doen en dat het vrij en onbespied kunnen uitwisselen van ideeën een fundament is van een democratie.
  • Een robot overtreedt de wet, wat nu?” Op IusMentis formuleert Arnoud Engelfriet een antwoord op die intrigerende vraag.
  • De mensen van JumpCut vonden een alternatief einde van Citizenfour  (via Sargasso).
  • In Jacobin staat een stuk over Big Data waarin de pijnpunten nog eens worden neergelegd. Daar stellen zij tegenover dat Big Data ook kan worden gebruikt voor “the public good”. Ze sluiten het artikel af met: “Big data is here to stay. The question, as always under capitalism, is who will control it and who will reap the benefits.”
  • Eerder maakte Matthew Rothenberg een Tinder-interface voor “drone kill decisions”, nu heeft hij een website gemaakt die constant zichzelf zoekt op Google. De site was zo geprogrammeerd dat hij zichzelf wiste zodra Google hem in beeld had. Even was de site een gedeeld geheim tussen de gebruikers, maar na 22 dagen bestond het niet meer.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag