Maak van de noodzaak een halszaak

We stellen graag aan je voor: Evelyn Austin

Ai Weiwei is Living in Our Future

We hebben een nieuwe collega in een gloednieuwe functie: Evelyn Austin is sinds kort onze nieuwe Bewegingbouwer. Ze stelt zich graag aan jullie voor.


EvelynAls je alternatieven wilt, moet je die zelf creëren. Voor mij betekende dat als kind vooral een toevlucht zoeken in boeken. Later leerde ik dat je alternatieven samen maakt en met gelijkgestemden in stand houdt.

Via de kunsten, namelijk als programmamaker, redacteur en onderzoeker, ben ik bij Bits of Freedom terechtgekomen. Op 16 december, de dag van de Big Brother Awards, ben ik begonnen als Bewegingbouwer. Hier kan ik bijdragen aan een vrije samenleving waarin gemaakt en geleefd kan worden. De komende tijd wil ik me toeleggen op het groter, sterker en duurzamer maken van de beweging. Dat betekent onder andere het samenbrengen van gelijkgestemden en het vergroten van de diversiteit.

 1. Hugo

  Proficiat met je nieuwe aanstelling!

 2. MatthijsK

  Evelyn: veel inspiratie en succes gewenst met je nieuwe rol! Hartstikke mooi. Een brede beweging is één van de sleutels tot impact.

 3. Marco

  Wat is een Bewegingbouwer?

  • Evelyn

   Volgens mij is het iemand die een structuur en gereedschappen opwerpt waarbinnen en waarmee mensen die begaan zijn met bepaalde issues gemakkelijk samen kunnen komen, ideeën kunnen delen en een strijdvaardige beweging kunnen vormen.

   Maar het is ook iemand die heel veel luistert en wedervragen stelt. Wat denk jij dat het is?

  • Prepperoni

   Ik had dezelfde vraag. Het is iig een unieke term, door BOF bedacht (1e hit google/DDG). De vacaturebeschrijving geeft uitsluitsel: https://www.bof.nl/2014/07/25/bits-of-freedom-zoekt-een-toegewijde-bewegingbouwer-vacature/

   Succes met je functie!

   BTW: ik heb via het webform een privacycafe aangevraagd voor Zwolle, wanneer staat deze gepland? Wat kan ik doen?

 4. Evelyn

  Dank!

  • Evelyn

   Oh, en ik hoop natuurlijk ook dat jullie me plat gaan mailen met vragen, voorstellen en kritiek.

 5. mart

  Evelyn. deze tijd is gemaakt voor bewegingbouwers en BOF. Zet hem op. Mooi artikel ook over Natali Helberger in het Parool van afgelopen vrijdag.

 6. djdg

  Alle succes toegewenst met je nieuwe functie!

 7. Jep

  Voor mij heeft u gemeen met Femke Halsema dat u een bijzonder mooie vrouw bent die aangenaam over komt- voor vriend en vijand.
  Ik hoop dat u zoals zij, een grote invloed kunt hebben voor mooie idealen- ik vind Femke misschien wel de meest bevlogen politicus ooit.

  ‘Bewegingbouwer’ is een compleet nieuw bedacht begrip lijkt me, en een taak waarbij ik me nauwelijks een voorstelling kan maken van hoe dat waar te maken: bewegingen bouwen.
  Enthousiasmeren? Voor zoiets vaags als privacy op het internet?

  ‘Privacy’ kan als woord al bijna afgeschaft;
  teveel mensen willen enkel ontkennen dat het bestaat. Er niets van weten omdat het veel te veel dilemma’s en gewetensvragen oplevert.
  Terwijl ik vind dat de onvrijheid die Google en bedrijven en regeringen ons opdringen, juist alle aandacht verdient.
  Omdat de macht van geld haaks kan staan op de vrijheid van ons allemaal. Dankzij internet is die macht bijna onontkoombaar.

  Het internet wordt bijna uitsluitend bepaald door geld (en dus: macht), wat is er nog over dat niet met commercie te maken heeft?
  Wikipedia, open source, sites die gericht zijn op ‘bewust maken’, waar bof.nl bij hoort.
  Meer kan ik niet bedenken.

  Het zou geweldig zijn als veel meer mensen iets inzien van wat ik hier bij elkaar klets.
  Bijvoorbeeld doordat gebruik van PGP/GPG, zoveel mogelijk ‘anonymizing’ software zoals Tor, maar ook zelf zo anoniem mogelijk willen blijven met eenvoudige middelen zoals javascript uitschakelen, vanzelfsprekend wordt omdat iedereen inziet wat het belang ervan is voor iedereen.
  Zelfs voor mensen die vooral hun eigen geld belangrijk vinden, ook bedrijven hebben groot belang bij werkelijke privacy.

  Maar hoe zo’n inzicht effektief te delen.. ik zou niet weten hoe.
  Ik hoop dat ik niet te erg doordraaf: ik moet denken aan Gandhi.
  ‘Wees de verandering die je wilt in de wereld’.

  Voor mij betekent dat dat ikzelf wel het soort dingen doe zoals browser plugins gebruiken die het Google lastiger maken; ik vermijd Google zelf zoveel mogelijk en gebruik liever Duckduckgo maar daar is dan meteen zo’n groot dilemma: Youtube en Google Earth zijn heel waardevol, en kunnen niet gebruikt worden zonder javascript en Flash.
  Maar ik ga niet zo ver dat ik een Tor node draai, enkel uit idealisme want het web surfen met Tor ‘bescherming’ is lastig en tijdrovend. Ik heb het wel getest.
  Je kunt Youtube niet gebruiken door Tor en heel veel meer, evenmin.
  GPG heb ik wel geïnstalleerd, maar wie is bereid ‘encrypted’ te mailen? Niemand die ik ken, de meeste mensen hebben te weinig ‘internet vaardigheid’ en ook geen idee hoezo versleutelen belangrijk zou zijn.
  Ik heb wel een paar keer het remailer netwerk goed kunnen gebruiken voor anonieme mail, maar dat heeft zich beperkt tot enkele keren en is heel lastig.

  Mijn verontschuldiging dat ik zo wijdlopig ben, ik snap heel goed dat hier nauwelijks op te reageren valt.
  Dus ik vind het niet erg om geen antwoord te krijgen.

  Eén positief dingetje, het is heel goed dat bof.nl geen javascript eist en ‘hier’ pseudo-anoniem reageren mogelijk laat.
  Een goed voorbeeld.

  • Evelyn

   hoi jep,
   verontschuldig je alsjeblieft niet voor de wijdlopigheid, ik denk dat veel mensen dezelfde gedachtegang doorlopen en het fijn zullen vinden om te zien dat ze niet alleen zijn.
   wat het delen van dit inzicht betreft… de eerste stap is er veel over praten met anderen, bewustzijn creëren. mocht je dat op een gestructureerde manier willen doen, of met anderen, dan kun je ons altijd bijstaan bij een Privacy Cafe. en natuurlijk kun je altijd mailen met vragen en ideeën.
   bedankt voor je reactie!
   hg,
   evelyn

 8. Ernst

  Gefeliciteerd en succes.

 9. Sjoerd

  En wat zijn de issues die je bezig houden? En wat voor gelijkgestemden wil je bij elkaar brengen?

 10. Alex

  Iets meer beweging voor BoF zou goed zijn. Ik ben nu donateur en volg de blog een beetje. Zou best mee willen bewegen met deze beweging, maar verder dan het volgen van wat tips hoe ik mijn eigen privacy kan beschermen kom ik niet. Ik ben pas na een tijdje erachter gekomen dat er zoiets was als de bitlabs. Daarover is niets te vinden op de voorpagina van de site en ook geen woord in de blog. Begin daar, maak bekend waar iedereen mee bezig is en roep op o mee te doen.

 11. tifkap

  een beetje laat, maar beter laat dan nooit:

  Goed dat je erbij bent! Welkom!

  =paulv

 12. Willem Goud

  Veel succes Evelyn Austin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.