De week in 344 woorden

We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld: een marmeren buste van een hoodie, het scenario waarin Nederland de wereld overneemt, pure awesomeness op Reddit. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 344 woorden.

Deze week:

  • …waren we te gast bij BNR Nieuwsradio om uit te leggen dat het blokkeren van advertenties door providers in Nederland een slecht idee is, en bovendien in strijd met de netneutraliteit.
  • …zijn we op bezoek geweest bij SOLV advocaten en bij OpenEDU in Eindhoven, beiden bedrijfssupporters, om te praten over hun werk en waarom ze Bits of Freedom steunen.
  • …zijn we bezig geweest met een aantal zaken die niet direct bijdragen aan een vrij en open internet, maar helaas wel moeten gebeuren (ja, ook bij Bits of Freedom is er Red Tape :-)): we hebben flink wat systeembeheer gedaan en geschreven aan onze kwartaalrapportage voor Q3.

 

Het nieuws van de week:

Deze week oordeelde de rechter dat tapstatistieken van de AIVD niet openbaar hoeven worden gemaakt. KRO Reporter – die de zaak was begonnen – gaat tegen dit oordeel in beroep en ook wij hebben nog een procedure lopen. Gelukkig zijn er soms ook successen in de strijd om meer transparantie. De EFF nam daarom ons gevecht om transparantie op in hun ‘Counter-surveillance success stories‘.

Toetje: 3 if-I-were-you-I-would-reads

  • Vijftig jaar geleden schreef McLuhan zijn meesterwerk Understanding Media. Paul Hiebert legt in dit artikel uit dat we pas met de komst van het internet McLuhan echt begonnen te begrijpen.
  • Julian Assange heeft een nieuw boek geschreven. In Newsweek is er alvast een voorpublicatie waarin Assange uitlegt op welke manier de Amerikaanse overheid Google gebruikt om bepaalde hete kastanjes uit het vuur te halen.
  • Na het lezen van de Citizenfour recensie in de Guardian kregen wij wel zin in de documentaire van Laura Poitras over Snowden in Hong Kong. Zou de film op het IDFA te zien zijn?

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.