Onze strijd om transparantie als voorbeeld

Het beschermen van de grondrechten van internetgebruikers is soms een vermoeiende strijd. In de laatste jaren zijn de dreigingen frequenter en groter dan ooit. Het is gemakkelijk om de successen uit het oog te verliezen. Zonde, vond onze Amerikaanse evenknie.

Daarom ging de EFF de wereld rond en verzamelde zij de Counter-Surveillance Success Stories van organisaties zoals Bits of Freedom. In The Dutch Transparency Battle wordt onze strijd om transparantie met staatssecretaris Teeven verslagen. Het artikel eindigt met een aantal lessen dat we hebben geleerd:

Be creative: Use all of the tools you have at your disposal. You may be used to a certain approach (e.g. Freedom of Information Act requests), but sometimes implementing an alternative method works better.

Keep an open mind: You may be able to build a sustainable and more informal relationship with government officials and get them to understand and support your point of view. Similarly, companies don’t necessarily have to be your opponent, they can be stakeholders on your side.

Maar, ons verhaal ken je waarschijnlijk al. Lees daarom vooral de inspirerende ervaringen van anderen, zoals PanoptykonDigital Rights Ireland en Fundacion Via Libre.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.