• Menu

0 recente resultaten

Vroeg of laat worden tapstatistieken AIVD openbaar

Net als wij heeft KRO Reporter de minister van Binnenlandse Zaken gevraagd tapstatistieken van de AIVD openbaar te maken. Net als wij kreeg KRO Report de deksel op de neus. Anders dan wij stapte KRO Reporter direct naar de rechter. De zitting is vanmiddag.

Bits of Freedom vroeg eerder dit jaar het ministerie van Binnenlandse Zaken de kwantitatieve tapstatistieken sinds de oprichting van de AIVD openbaar te maken. Het ministerie weigerde de cijfers openbaar te maken omdat de veiligheid van de staat in gevaar zou zijn. Flauwekul natuurlijk en daarom hebben we bezwaar aangetekend.

Ook de journalist van KRO Reporter kreeg nul op het rekest. Maar anders dan Bits of Freedom stapte hij direct naar de rechter. Wij hebben daar bewust niet voor gekozen: we proberen er altijd eerst op een andere manier uit te komen en zien de gang naar de rechtbank als een uiterst middel. Als de AIVD opnieuw met een weigering op ons verzoek beslist, zullen we uiteraard alsnog naar de rechter stappen.

We hopen echter niet dat het zover hoeft te komen. Minister Plasterk beweerde in de Tweede Kamer dat wat hem betreft alles openbaar moet wat openbaar kan. Dat is mooi, want iedereen is het er wel over eens dat die tapstatistieken niet als staatsgeheim aangemerkt kunnen worden. En dan bedoel ik ook echt iedereen: zijn voorganger, de Tweede Kamer, de Commissie Dessens die de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten evalueerde en ook de CTIVD, die de operaties van de geheime diensten op rechtmatigheid controleert.

Het is jammer dat minister Plasterk het op een rechtszaak laat aankomen. Maar als dat nodig is om de minister ervan te overtuigen dat zijn standpunt onhoudbaar is, so be it. Wij zullen in ieder geval niet rusten totdat inzichtelijk is hoe vaak de AIVD telefonie- en internetverbinding afluistert.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag