Internationale actiedag tegen TTIP

Vroeg of laat worden tapstatistieken AIVD openbaar

We hebben meer big-databescherming nodig, niet minder

Net als wij heeft KRO Reporter de minister van Binnenlandse Zaken gevraagd tapstatistieken van de AIVD openbaar te maken. Net als wij kreeg KRO Report de deksel op de neus. Anders dan wij stapte KRO Reporter direct naar de rechter. De zitting is vanmiddag.

Bits of Freedom vroeg eerder dit jaar het ministerie van Binnenlandse Zaken de kwantitatieve tapstatistieken sinds de oprichting van de AIVD openbaar te maken. Het ministerie weigerde de cijfers openbaar te maken omdat de veiligheid van de staat in gevaar zou zijn. Flauwekul natuurlijk en daarom hebben we bezwaar aangetekend.

Ook de journalist van KRO Reporter kreeg nul op het rekest. Maar anders dan Bits of Freedom stapte hij direct naar de rechter. Wij hebben daar bewust niet voor gekozen: we proberen er altijd eerst op een andere manier uit te komen en zien de gang naar de rechtbank als een uiterst middel. Als de AIVD opnieuw met een weigering op ons verzoek beslist, zullen we uiteraard alsnog naar de rechter stappen.

We hopen echter niet dat het zover hoeft te komen. Minister Plasterk beweerde in de Tweede Kamer dat wat hem betreft alles openbaar moet wat openbaar kan. Dat is mooi, want iedereen is het er wel over eens dat die tapstatistieken niet als staatsgeheim aangemerkt kunnen worden. En dan bedoel ik ook echt iedereen: zijn voorganger, de Tweede Kamer, de Commissie Dessens die de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten evalueerde en ook de CTIVD, die de operaties van de geheime diensten op rechtmatigheid controleert.

Het is jammer dat minister Plasterk het op een rechtszaak laat aankomen. Maar als dat nodig is om de minister ervan te overtuigen dat zijn standpunt onhoudbaar is, so be it. Wij zullen in ieder geval niet rusten totdat inzichtelijk is hoe vaak de AIVD telefonie- en internetverbinding afluistert.

 1. Pepijn

  In 2010 konden deze cijfers wel gewoon gepubliceerd worden: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-30517-21.html

  • Rejo Zenger

   Nee, dat is niet helemaal juist. In dat jaar zijn eenmalig de statistieken van één jaar gepubliceerd. Ik heb destijds geprobeerd de statistieken van de jaren ervoor ook boventafel te krijgen. Dat werd toen geweigerd met het argument:

   De omstandigheid dat de AIVD aan de Tweede Kamer over een enkel jaar (in casu 2009) de tapstatistieken wel openbaar heeft gemaakt, doet hieraan niet af. Het feit dat over één enkel jaar de tapstatistieken zijn vrijgegeven geeft weliswaar de hoeveelheid taps over dat jaar aan, maar geeft geen zicht op de modus operandi van de AIVD omdat geen vergelijking van gegevens mogelijk is met tapstatistieken over andere jaren.

 2. TK

  Het ministerie weigerde de cijfers openbaar te maken omdat de veiligheid van de staat in gevaar zou zijn.

  Flauwekul natuurlijk

  Misschien weten ze wel meer dan wij…

 3. maup

  ha weet er iemand hoe het met de vingerafdruk database
  staat gezien de uitspraak van het Europese hof al een tijd geleden
  dat het verwijderd diende te worden

  groet
  maup

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.