We hebben meer big-databescherming nodig, niet minder

Maak je telefoon boeverproof met encryptie

Tijd om Timmermans aan de tand te voelen

Opstelten heeft onlangs Boefproof gelanceerd. Met deze campagne wordt uitgelegd hoe je je telefoon het best kunt beveiligen. Goed idee, dus we helpen de Minister graag met de uitvoering.

Campagne: boefproof
Minister Opstelten heeft een nieuwe campagne gelanceerd in samenwerking met de telecomsector; boefproof. Het is een bewustwordingscampagne die tips geeft hoe je je toestel het best kunt blokkeren na diefstal. En dat is geen slecht idee.

Op afstand blokkeren van telefoons
Zo nu en dan hebben we kritiek op het beleid van Opstelten. Maar het beveiligen van je telefoon (en andere apparatuur) is inderdaad erg belangrijk. Met dit initiatief wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe je je telefoon kunt (laten) blokkeren op afstand als je hem hebt verloren. Goed dus dat minister Opstelten hier aandacht aan besteedt.

Boefproof is meer dan alleen blokkeren
Maar, het op afstand je telefoon blokkeren is slechts één oplossing, Het lost andere problemen niet op: wie weet wat de ‘boef’ al met je telefoon gedaan heeft voordat je hem blokkeert?
Al je data kan al gekopieerd zijn – met alle consequenties van dien. Blokkeren zorgt er dan wel voor dat iemand anders de telefoon niet meer kan gebruiken, maar je persoonlijke data is al verdwenen.

Bovendien zijn er tal van andere manieren waarop een crimineel persoonlijke informatie kan stelen van je mobiele telefoon. Dus laten we ook kijken naar andere mogelijkheden én minister Opstelten een handje helpen met het boefproof maken van onze telefoons.

Encrypt dat ding!
Het is nog beter om je telefoon goed te versleutelen. Apple´s iOS 8 levert al standaard een goede encryptie mee en ook Android-toestellen ondersteunen Full Disk Encryption. Hiermee kan alleen de persoon die de code kent bij je gegevens. Heel simpel en supereffectief. Dus: encrypt die telefoon. En terwijl je toch bezig bent; kijk ook eens hier voor andere tips. Zo maak je je telefoon écht boofproef. En het verbeteren van je digitale weerbaarheid door middel van goede encryptie: daar kan toch niemand tegen zijn?

 1. Arnout

  Je moet je IOS 8 device alleen niet backuppen naar iCloud, want Passware

 2. Mick

  Keerzijde van het op afstand blokkeren is dat je telefoon, en jij ook dus, altijd real time te volgen zijn. Tja, vanuit privacy overweging, BOF?

 3. Jaap

  Mick, tenzij hij uitstaat is de telefoon altijd te volgen

 4. BrulSturm

  Het blijft nog uitkijken of dit niet één groot toneelspel is. Met al dan niet zich van de situatie bewuste acteurs.
  Ik vraag me sterk af, of encryptie, aangeboden door Apple, Google, etc. geen backdoor bevat. Encryptie is een ruim begrip en juist commerciële bedrijven als Apple en Google, hebben ondertussen al vaak genoeg bewezen echte privacy van hun gebruikers niet op de 1ste plaats te hebben staan in de prioriteitenlijst. Integendeel.

  Kijk wat er gebeurt met bedrijven / instanties die ECHTE privacy voor gebruikers wel toepassen. (in de VS)

  zoals Lavabit

 5. Klaas

  Met het steeds meer ingeburgerd raken van volautomatische backups van bestanden, instellingen enz enz wordt het steeds belangrijker om toepassing van encryptie in een breder perspectief te bekijken.
  Het zou ook kunnen helpen om automatische synchronisatie niet default aan te zetten. Dat het aanzetten ervan alleen met expliciete toestemming van de gebruiker kan en mag, en dat die dan ook een keuze heeft welke elementen wel of niet gesynchroniseerd zullen worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.