• Menu

0 recente resultaten

Tijd om Timmermans aan de tand te voelen

Frans Timmermans is genomineerd om Vice-President in de Europese Commissie te worden. Een belangrijke functie, ook omdat hij verantwoordelijk wordt voor de naleving van mensenrechten. Straks wordt hij aan een verhoor onderworpen door het Europees Parlement om zijn geschiktheid te beoordelen. Wij hebben nog wel een paar suggesties.

Hoorzitting
Vanmiddag verschijnt onze minister van Buitenlandse Zaken voor het Europese Parlement. Tijdens deze hoorzitting krijgen Europarlementariërs de kans om Timmermans op de proef te stellen en te beoordelen of hij naar hun mening geschikt is. Een belangrijk moment, omdat het laat zien hoe Timmermans van plan is de komende jaren het beleid vorm te geven en hoe hij zijn functie in wil vullen.

Functie
Die functie, die is interessant. Als hij wordt benoemd, dan wordt hij verantwoordelijk voor: ´Better Regulation, Inter-Institutional Relations, the Rule of Law and Charter of Fundamental Rights´. Dat Better Regulation; dat klinkt natuurlijk nogal vaag. Want wat is betere wetgeving en voor wie zou die beter moeten zijn?

Ook wij hebben vragen
Maar hij wordt ook verantwoordelijk voor mensenrechten en dát betekent dat we hem de komende jaren nauwlettend in de gaten gaan houden – om te beginnen met de hoorzitting. En naast alle vragen die de Europarlementariërs bedacht hebben, hebben wij ook nog wel een paar vragen:

1. Als Minister van Buitenlandse Zaken was (of is) Timmermans erg betrokken bij inbreuken op mensenrechten buiten Nederland. Hoe gaat hij er zorg voor dragen dat straks die mensenrechten óók in de Europese Unie en specifiek in Nederland gaan worden nageleefd?

2. Op het gebied van Better Regulation: Op dit moment is er een regeling over de European Citizens Initiative, waarmee burgers het Europees Parlement kunnen oproepen over specifieke onderwerpen te spreken. Nu worden sommige initiatieven afgewezen, zoals die over TTIP, maar dat is in strijd met de bedoeling van die regeling, namelijk: burgers betrekken bij wetgeving en beleid van de Europese Unie. Is Timmermans bereid om de betrokkenheid van de burger bij de Europese Unie te verbeteren?

3. De richtlijn voor de bewaarplicht is afgeschoten door het Hof van Justitie van de Europese Unie. Toch zijn er veel lidstaten die de bewaarplicht nog niet hebben afgeschaft. Wat gaat Timmermans doen om deze problemen op te lossen? En in het algemeen: hoe gaat Timmermans er voor zorgen dat onze digitale burgerrechten de komende jaren niet ondermijnd worden?

Ook benieuwd hoe Timmermans het gaat doen? Kijk hier mee vanaf 14.30 uur!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag