Een maand lang filmklassiekers over privacy bij Kriterion

Bewaarplicht: en wat doet Nederland?

Opstelten maakt een grapje over stille smsjes

In april verklaarde het Hof van Justitie van de Europese Unie de richtlijn die ten grondslag ligt aan onze Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens ongeldig. Wie de feiten over onze bewaarplicht tot zich laat doordringen, de uitspraak van de Europese rechters op onze wet toepast en kijkt naar de ons omringende landen concludeert: ook onze bewaarplicht moet van tafel. De vraag is nu: en wat doet Nederland?

Op basis van deze wet moeten telefonie- en internetaanbieders tot een jaar lang gegevens bewaren die iets zeggen over met wie, wanneer en hoe lang jij contact hebt gehad en waar je toen precies was. Na de uitspraak van het Europese Hof van Justitie zei Teeven snel met een analyse te komen. Nu, bijna een half jaar later, wachten we nog altijd op die brief. Terwijl die analyse heel eenvoudig is.

We hebben daarom alle bezwaren tegen de bewaarplicht heel overzichtelijk op een aparte website gezet. Wie de feiten tot zich laat doordringen, de uitspraak van de Europese rechters op onze wet toepast en kijkt naar de ons omringende landen concludeert: ook onze bewaarplicht moet van tafel. Maar voorlopig blijft de vraag:

En wat doet Nederland?

 

Ere wie ere toekomt: de website is ontworpen en gebouwd door de helden van Two Kings.

 1. Anoniem

  Er wordt opgeroepen om de Tweede Kamerleden te laten weten wat jij van de wet vindt. De makkelijkste manier: stuur een e-mail naar de Vaste Commissie van Veiligheid en Justitie.
  Jammer dat er geen email-generator achter zit, want een link naar een pagina van deze Vaste Commissie inspireert mij niet

  • Rejo Zenger

   Dat laatste lijkt ons een luxe-probleem. Dat neemt niet weg dat we je gerust kunnen stellen: aan zo’n generator wordt nog gewerkt!

 2. Thijs

  Kleine correctie: er mist een “n” aan het eind van de bovenste alinea op https://enwatdoet.nl/4-wat-doen-onze-buren.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.