Ook Vodafone vertelt slechts het halve verhaal

De 13 Principes: Naar een Wereld Zonder Massale Surveillance

De week in 380 woorden

Volgende week is de eerste verjaardag van de Necessary and Proportionate Principles. De coalitie achter de 13 internationale principes besteedt deze week daarom elke dag aandacht aan een bepaald aspect van de principes. Waarom zijn ze belangrijk en hoe kunnen we ze gebruiken om ervoor te zorgen dat de politie en de geheime diensten zich gaan houden aan de wetgeving rondom mensenrechten?

Elk van de deelnemende organisaties bespreekt de serieuze surveillance problemen in haar regio en hoe die problemen de 13 principes, en daarmee onze rechten, overtreden. Er is ook aandacht voor de 57 artikelen over surveillance die dit jaar in het Global Information Society Watch (GISWatch) rapport gepubliceerd zijn. Dit rapport van APC en Hivos verkent hoe onverdachte burgers massaal bespied worden door de overheid met medewerking van het bedrijfsleven.

De 13 principes zijn gelanceerd op 20 september 2013 tijdens de 24ste sessie van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Ze beschrijven op basis van internationale wetgeving en jurisprudentie hoe overheden verplicht zijn om zich, ook in het informatietijdperk, aan standaarden op het gebied van mensenrechten te houden. De Principes zijn tot stand gekomen in een samenwerkingsverband tussen privacy experts, mensenrechtenjuristen en ‘civil society’. Wij hebben er ook aan meegeschreven. Ze kunnen worden gebruikt als een stuk gereedschap om de overheidspraktijken rondom surveillance te hervormen.

Laten we een heldere boodschap sturen naar alle lidstaten van de Verenigde Naties: de wetgeving rondom massale surveillance kan niet langer onze mensenrechten negeren. Lees de Necessary and Proportionate Principles, teken ze hier en tweet met de hashtag #privacyisaright.

 1. Riet

  Was het maar zo dat het alleen gaat om surveillance. Ik heb een zeer stellig vermoeden dat de politie verder gaat. Bij iemand met een juridisch conflict met de gemeente en de politie werden gegevens in het medisch dossier op verzoek van hoge ambtenaren binnen een gemeente gewijzigd richting gewenst doel van de gemeente. Deze persoon werd 10 jaar later medisch behandeld op grond van die wijzigingen, waardoor een ingreep risicovol verliep. De bewijzen hiervan werden wederrechtelijk uit huis gehaald tijdens afwezigheid van deze persoon. Ook werd de PC gehackt en werden e-mailadressen (technisch) geblokkeerd. Dus bewuste pogingen om de rechter te ontlopen en aansprakelijkheid te ontlopen door ingrijpen in de privacy.

 2. Richard

  Ik zit al vele jaren op het internet, maar wanneer de Politie later met behulp van de FBI via valse updates toegang krijgen tot ieder systeem dan zeg ik mijn internet en telefoonabonnement op.
  Moeten we nu werkelijk met z’n alle geloven dat het niet te vergelijken wordt met de telefoontap?

  Het wordt tijd dat ze zich eens afvragen wat men moet als iedereen dat besluit, want dan heeft men pas een echt probleem.

 3. Gerrit

  Riet, heb je een bron waar ik meer kan lezen?

 4. Maud Oortwijn

  Mijn verhaal van de afgelopen >17 jaar illustreert de bittere noodzaak van het beperken van privacy schendingen door overheden. Zonder privacy zijn alle andere mensenrechten helaas een wassen neus.

  Privacy vs security? Nee, zonder privacy geen security.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.