Analyse: heeft Max Schrems een zaak tegen Facebook?

Ministerie moet alle problemen Wob aanpakken

De week in 295 woorden

Het kan nog anderhalve dag: je mening geven over de voorgestelde verslechtering van de Wet openbaarheid bestuur. Morgen sluit de termijn voor het reageren op de consultatie over het wetsvoorstel. Het ministerie wil het laatste drukmiddel van de burger om de overheid te dwingen een beslissing te nemen, de dwangsom, uit de wet te schrappen.

De Wet openbaarheid van bestuur staat voortdurend in de schijnwerpers. Niet gek, want de wet is een belangrijk middel voor de burger: met die wet in de hand kan de burger de overheid dwingen open te zijn over het beleid dat zij bedenkt en uitvoert. Goed voor democratie. Bij Bits of Freedom maken we dan ook regelmatig gebruik van die wet. En met succes, want nu, om maar iets te noemen, kennen we de slechte procedures van de politie rondom de inzet van bepaalde opsporingsmiddelen.

De wet staat ook in de schijnwerpers omdat er in de praktijk veel misgaat. De overheid negeert zeer regelmatig de deadline voor het nemen van een beslissing op een verzoek, lijkt een een grootverbruikerscontract te hebben met censuurstiftenfabrikanten als Edding en kan weigeringen om informatie openbaar te maken slecht motiveren. Voor de overheid is ook niet alles koek en ei: omdat ze vaak te laat is met het nemen van een beslissing, moet de overheid regelmatig een dwangsom, een soort van boete, betalen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil daarom de wet graag aanpassen. Ze wil de regel dat de overheid aan de verzoeker geld is verschuldigd als de overheid veel te laat een beslissing neemt, uit de wet schrappen. Het voorstel bevat ook nog wat andere “oplossingen” die de situatie voor serieuze verzoekers zoals Bits of Freedom alleen maar slechter maakt.

Bits of Freedom vindt het goed dat het ministerie knelpunten van de wet wil wegwerken, maar dan moet ze wel gelijk álle problemen oplossen. Het voorstel van het ministerie lost alleen de problemen van de overheid een beetje op, maar negeert alle problemen die wij als verzoeker ervaren. Onze suggestie is dan ook: stop met dit voorstel en haak aan op het veel bredere voorstel van GroenLinks en D66.

 1. Paul Metz

  Kan BoF het niet wat makkelijker maken voor de lezer om jullie kritiek op het WOB-wetsvoorstel te ondersteunen ? Kan ik ergens mijn naam aan een reactie verbinden ?

  • Rejo Zenger

   Zo eenvoudig is dat nog niet. De makkelijkste manier is om naar internetconsultatie.nl te gaan en daar een reactie achter laten die iets als “Ik steun Bits of Freedom’s standpunt.” Mijn inschatting is echter dat het ministerie van dat soort berichten echter nog minder aantrekt dan van de inhoudeljike reacties. Je kunt dus beter je reactie zelf formuleren, maar dat kost uiteraard meer moeite.

 2. Adelaar

  Boontje komt om z’n loontje, dat geldt ook voor de overheid. Evenals ‘al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel’!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.