• Menu

0 recente resultaten

De battle for the net in de VS: een mooie waarschuwing voor Brussel

Hoewel netneutraliteit in 2012 in Nederland in de wet is vastgelegd, blijft er internationaal nog veel terrein voor het principe te winnen. In de EU is nog niets vastgelegd, en in de Verenigde Staten is een strijd losgebarsten tussen kabelmaatschappijen en ‘het internet.’ Het bewijst opnieuw hoe belangrijk een stevige, wettelijk geregelde netneutraliteit is.

Fast en slow lanes.

Hoewel deze strijd in de VS al langer woedt, kwam de discussie pas echt op gang toen in april van dit jaar de Federal Communications Commission (FCC) een voorstel deed dat zogenaamde ‘fast lanes’ toe zou staan op het internet. Volgens het voorstel zouden bedrijven als Disney of Netflix dan ISP’s kunnen betalen voor snellere verbindingen. Daarbij gold alleen dat deze afspraken ‘commercially reasonable’ moesten zijn, maar werd nauwelijks uitgelegd wat dat zou moeten betekenen.

De FCC had eerder geprobeerd netneutraliteit in regelgeving vast te leggen. De Amerikaanse ISP Verizon verzette zich hier tegen, omdat het streaming deals wilde maken met Netflix en Amazon. Drie maanden geleden gaf een Federal Appeals Court Verizon gelijk. Volgens de rechter was breedband geen ‘public utility’, zoals de telefoon dat was, en mochten onderlinge afspraken dus gewoon.

De FCC maakte vervolgens een draai en stelde de mogelijkheid van fast lanes voor. Dat is problematisch, want dat geeft grote en rijke bedrijven een voorsprong op het internet. Als bepaalde kleinere bedrijven geen fast lanes kunnen aanbieden, maakt dat hen misschien minder aantrekkelijk voor consumenten en verliezen ze het van de grotere bedrijven. Zo verliezen kleine innovatieve startups. Het zal producten ook duurder maken, omdat diezelfde Disneys en Netflixen het geld dat zij betalen aan de ISP’s door zullen berekenen aan de klanten.

Daarnaast is dit slecht voor de vrijheid van meningsuiting en dus de gemeenschap in het geheel, omdat informatieverspreiding zich gaat beperken tot een kleine groep grote spelers die voortaan mogen bepalen welke content voorrang krijgt.

Een nieuw voorstel

Na heftige kritiek kwam de FCC half mei met een nieuw voorstel. In dit voorstel neemt de FCC al meer afstand van de vorige positie, maar laat het de deur naar een ‘twee-snelheden-internet’ nog open. Ze geeft twee opties. Optie 1 is vergelijkbaar met het eerdere voorstel en zegt dat ISP’s een basis breedband-abonnement moet aanbieden, maar daarnaast mogen ze extra geld vragen voor diensten als Netflix. Optie 2 maakt van breedband-internet een telecommunicatiedienst, dus een public utility die vatbaar is voor strengere regels. Veel mensen zijn voor optie 2.

Interessant genoeg zette de commissie de deur open voor publieke inbreng. In een ‘comments’ sectie, kan het publiek reageren op een aantal vragen van de commissie. De commissie zal naar eigen zeggen na vier maanden deze antwoorden meenemen in hun voorstel. De openbare comment-functie zorgde voor een storm aan reacties. John Oliver maakte er een hilarisch punt van, en ook collegehumor  dook er bovenop. Het onderwerp werd één van de meest geklinkte posts bij Upworthy.

Ook kwam de ‘battle for the net’ campagne op gang, waarin de verhoudingen tussen ‘Team cable’ en ‘Team internet’ uiteen worden gezet, en wordt uitgelegd hoe de verschillende politieke spelers zich verhouden tot het voorstel. Op de site wordt opgeroepen tot actie en een versimpelde manier aangeboden om te reageren.

Ook wij hebben gereageerd op de FCC, met de Europese koepelorganisatie Edri (zie onderaan de pagina). Uiteindelijk zijn er zelfs al meer dan 780,000 comments, hoofdzakelijk vóór netneutraliteit. Dat is mooi, maar het is te hopen dat de FCC die comments ook serieus neemt.

Nederland en Europa

Wat er in de VS gebeurt is ook voor Nederland relevant. Een gebrek aan netneutraliteit kan namelijk slecht zijn voor encryptie. Versleutelde communicatie is immers onbekende communicatie en krijgt dus geen voorrang, merkt een onderzoeker van X-lab op. Daarnaast gunnen wij ook Amerikaanse burgers een vrij en open internet natuurlijk.

Ook in de EU is het spel nog niet gespeeld. Op dit moment vergadert de Raad van ministers van de Europese Unie over het voorstel voor netneutraliteit van de Europese Commissie en de daarop voorgestelde amendementen van het Europese Parlement. Uiteraard volgen wij dit op de voet en houden we jullie op de hoogte.

Edri submission to FCC

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag