• Menu

0 recente resultaten

Wij zetten onze wifi open, jij ook?

Hoe mooi zou het zijn: overal waar je bent een dikke vette internetverbinding. Dat kan, als ieder zijn draadloze internetverbinding voor iedereen toegankelijk maakt. Dat is precies het idee achter de Open Wireless beweging in de Verenigde Staten. Als ieder zijn verbinding deelt, dan is dat goed voor de bescherming van de privacy van de internetgebruiker, innovatie en het algemeen belang. Wat is daar voor nodig?

Meer privacy, meer toegang

Eén van de belangrijkste argumenten van Open Wireless is dat het de privacy van de internetgebruiker beter beschermt. Op dit moment is een IP-adres vrijwel altijd herleidbaar tot een specifieke internetgebruiker. Dat verandert als het normaal is dat iedereen altijd van elkaars draadloze netwerk gebruik mag maken. De koppeling tussen persoon en IP-adres kun je dan niet meer zo gemakkelijk maken. Tel daarbij op dat als elke internet­verbinding door iedereen gebruikt kan worden, het internet toegankelijker wordt – gebruikers blij, maar ook de makers van apps en sites. Daar wordt iedereen beter van.

Mentaliteit en veiligheid

Dat vereist wel een hele mentaliteitsverandering bij internetaanbieders en opsporings- en geheime diensten. Immers, als iemand anders via jouw internetverbinding misbruik van het internet maakt, moet de aanbieder niet meteen jouw hele verbinding afsluiten of in quarantaine zetten. Ook de politie moet iets anders te werk gaan: de kans dat niet de eigenaar maar een gast van die eigenaar iemand op Marktplaats heeft proberen op te lichten wordt alleen maar groter.

Als je je internetverbinding met gasten deelt, wil je niet dat die gasten ook op je thuis­netwerk meekijken met alles dat je doet. Technisch gezien kan dat gemakkelijk gescheiden worden, maar niet alle modems zijn daar nu al op ingericht. Daar ligt een rol voor de bouwers van modems én de internetaanbieders. Bovendien is het belangrijk dat er ook een betere manier wordt bedacht voor het beveiligen van draadloze internet­verbindingen: nu is het zo dat als je van een beveiligd draadloos netwerk gebruik maakt, andere gasten die van hetzelfde netwerk gebruik maken over je schouders mee kunnen kijken.

Het goede voorbeeld

Sommige aanbieders hebben al voorzichtig de eerste stappen gezet. Ziggo zorgt ervoor dat de modems die bij haar klanten worden geïnstalleerd zo zijn opgezet dat elke klant van de verbinding van andere Ziggo-klanten gebruik kan maken. Ziggo zorgt ervoor dat de ene Ziggo-klant niet bij de ander in het lokale netwerk kan meekijken. Maar, deze service is wel alleen opgezet voor de eigen klanten, niet voor de rest van de wereld. Een gemiste kans.

Kortom, er zijn wat praktische bezwaren, maar het idee van Open Wireless is ontzettend goed. Bits of Freedom geeft graag het goede voorbeeld: op korte termijn zorgen we ervoor dat de internet­verbinding op ons kantoor open en vrij toegankelijk is. In tussentijd hopen we dat techneuten mooie oplossingen bedenken om gasten veilig van zulke open verbindingen gebruik te laten maken, de makers van modems die oplossingen slim inbouwen en internet­aanbieders helpen met inzet op grote schaal ervan

Technisch kan het al, je internetverbinding draadloos delen met je omgeving. Heb jij dat al gedaan of ben je van plan om dat binnenkort te gaan doen? Laat het weten in de comments.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag