• Menu

0 recente resultaten

De week in 327 woorden

Weekend! Hét moment om bij te lezen over alles wat je afgelopen week miste op internetvrijheidsgebied. Wij helpen je graag een handje met deze korte samenvatting.

Deze week:

  • … hebben we Rotterdamse ambtenaren gevraagd om meer na te denken over de lange termijn en te dromen over onze toekomst. Dat is best uitdagend: we leven in een risicomijdende maatschappij waarin burgers mondiger zijn dan ooit en vaak geen genoegen nemen met een genuanceerd antwoord.
  • … waren we te gast op het Information Influx symposium van het 25 jaar oude Instituut voor Informatierecht. We deden mee met een panelsessie over ‘Big Brother’ als metafoor voor surveillance en we hadden de gelegenheid om EU-commissaris Kroes een vraag te stellen over netneutraliteit en prijsdiscriminatie. Haar antwoord was teleurstellend: onafhankelijke artiesten moeten er maar op vertrouwen dat de markt hun toegangsproblemen oplost.
  • …. hebben we duidelijk gemaakt dat voor een mobiele telefoon dezelfde waarborgen voor een doorzoeking door de politie moeten gelden als voor een huis. En met succes: een meerderheid van de Tweede Kamer sprak zich ervoor uit.

Nieuws van de week:

Elke gebruiker van de anonimiseringssoftware Tor is per definitie verdacht, blijkt uit nieuwe gelekte documenten van de NSA. In de filtercode van de analysesoftware wordt elke gebruiker aangeduid als “extremist”. Maar het zijn niet alleen de spooks die proberen Tor-gebruikers te de-anonimiseren: op de security conferentie Black Hat is een lezing aangekondigd waarin onderzoekers beweren gebruikers van Tor gemakkelijk te kunnen identificeren.

Dingen die gelezen moeten worden:

  • De Correspondent had gisteren een lang stuk van Tomas Vanheste over het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten (TTIP). Door één concreet voorbeeld helemaal uit te werken —de regelgeving rondom chemicaliën— laat hij zien dat TTIP vooralsnog vooral kleine kansen en grote bedreigingen biedt.
  • danah boyd vindt dat we niet (of in ieder geval niet alleen) Facebook verketteren, maar het ook hebben over de ethische grenzen die gelden voor academisch onderzoek én de dagelijkse praktijk van een bedrijf als Facebook.
  • In Nederland lijkt breed gebruik van encryptie geen groot probleem voor de opsporingsdiensten, bleek uit onderzoek van Bits of Freedom. In de Verenigde Staten is dat niet anders.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag