• Menu

0 recente resultaten

De week in 268 woorden

Weekend! Hét moment om bij te lezen over alles wat je afgelopen week miste op internetvrijheidsgebied. Wij helpen je graag een handje met deze korte samenvatting.

Deze week:

  • …hebben we de verjaardag van George Orwell gevierd door – in navolging van de helden van FRONT404 – surveillancecamera’s te versieren met feesthoedjes. Het begin van een nieuwe traditie?
  • …waren we te gast bij het ministerie van Economische Zaken om te discussiëren over het personaliseren en filteren van het internet door commerciële partijen en de nadelige gevolgen daarvan voor innovatie en democratie.
  • …hebben we de superhandige tool afgemaakt waarmee je nu heel makkelijk de Europese Commissie je mening kunt geven over ISDS.

Het nieuws van de week:

Het OM heeft een zwaar middel ingezet tegen de verdachte in de zaak Amanda Todd: een stuk software dat consequent ‘keylogger’ wordt genoemd, maar dat ook om de paar minuten screenshots maakte. Volgens hoogleraar Bart Jacobs is het nog maar de vraag of justitie zich in deze zaak aan de wet heeft gehouden. Dit is wederom een voorbeeld van de politie die bewust de grenzen van de wet opzoekt en soms ook overschrijdt.

Toetje: 3 I-would-reads:

  • Je wifi-router open zetten voor vreemden omdat dat goed is voor je privacy. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar dit toffe project van de EFF bewijst het tegendeel.
  • Grote techbedrijven worden steeds machtiger. Een van de redenen dat dit slecht is, wordt in deze editorial op The Guardian genoemd: ze worden ‘cultural gatekeepers’.
  • De term netneutraliteit is misleidend, zegt Robert McMillan op Wired, want het internet is sowieso al niet neutraal. Dat is misschien wel zo, zegt Jay Stanley van ACLU, maar er is een groot verschil tussen de vraag naar bandbreedte volgen en die vraag sturen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag