Help mee: vertel de Europese Commissie over de gevaren van ISDS

Hoe lang houdt Teeven zijn vuile was binnen?

Camera’s versieren voor Orwells verjaardag

Staatssecretaris Teeven zei in april acht weken nodig te hebben voor de analyse van de vernietigende uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de bewaarplicht. Die termijn zijn we al lang gepasseerd. Wanneer zou zijn analyse komen?

Het Europese Hof van Justitie verklaarde begin april de Europese regels voor verplichte dataretentie ongeldig. Het Hof maakte in heldere woorden gehakt van de langdurige opslag van alle communicatie- en locatiegegevens van alle burgers.

Staatssecretaris Teeven werd diezelfde dag nog voor de hand liggende vraag gesteld: er is in Nederland nu toch ook geen bestaansrecht meer voor de bewaarplicht? Teeven zei acht weken nodig te hebben voor een analyse van de uitspraak van het Hof. Veel te lang. Die termijn werd later nog eens opgerekt, na de toezegging om ook het College Bescherming Persoonsgegevens en de Raad van State advies te vragen. Wanneer die langverwachte brief van Teeven precies komt, weet niemand.

Maar wij willen best een gokje wagen. Donderdag 3 juli 2014 om 16:59 uur.

Waarom? Omdat de laatste parlementaire vergaderdag van de week voor de regering de Vuile Was Dag is. Brieven waarop de regering een kritische reactie verwacht, worden op de laatste vergaderdag van de week, aan het eind van de middag, aan de Tweede Kamer verstuurd. Bij voorkeur ná de deadline voor de kranten en de journaals. Geen parlementslid dat dan nog hard kan schieten op de brief. Maandag is het al oud nieuws en zal geen medium nog aandacht aan de kritiek besteden. Dat geldt natuurlijk helemaal voor de laatste vergaderdag voor het zomerreces: dan staat ‘s middags de traditionele BBQ gepland. Geen beter moment om een gevoelige brief aan de Tweede Kamer te sturen, toch? Op die dag een brief aan de Tweede Kamer sturen betekent dat er op zijn vroegst ergens in het najaar over gedebatteerd zal gaan worden.

Wat denk jij? Zijn we te cynisch? Of zijn we nog altijd te optimistisch en komt die brief ergens in de zomer of zelfs pas na het zomerreces? Doe je eigen voorspelling en win ons nieuwste t-shirt. Je weet wel, dat shirt waarin Teevens illustere collega een hoofdrol speelt.

 1. Anoniem

  We zijn inmiddels als weer 12 weken verder. Ik denk dat, zolang er in de media en poltiek bijna geen (of eigenlijk helemaal géén) aandacht aan gegeven wordt Teeven het allemaal wel best vindt.

  Ik zeg: glas, plas, was. Totdat de burger zal zelf weer het voortouw neemt en massaal aan de bel trekt.

 2. D.

  We zijn inmiddels als weer 12 weken verder. Ik denk dat, zolang er in de media en poltiek bijna geen (of eigenlijk helemaal géén) aandacht aan gegeven wordt Teeven het allemaal wel best vindt.

  Ik zeg: glas, plas, was. Totdat de burger zal zelf weer het voortouw neemt en massaal aan de bel trekt.

  • Anoniem-ish

   Eens; als de media dit niet zelf verslaat, wellicht ze eens een handje helpen door ze iets geven waar ze de ogen op kunnen richten. Een rijk gevuld park in Den Haag?

 3. Anoniem

  Te cynisch? Nee. De man krijgt al veel te veel krediet. Realistisch gezien is 8 weken een lachertje, Teeven had 8 seconden na de uitspraak van het hof al resoluut kunnen en móeten zijn en direct alle volgens de bewaarplicht bewaarde gegevens moeten verwijderen.

  8 (à 12) weken is wel zo ongeveer wat het kost om de bewuste gegevens in een ander datacentrum onder te brengen om vervolgens te doen alsof je alles verwijderd hebt.

 4. G

  Zo gaat het al drie jaar met gevoelige dossiers. Inmiddels is er een naam voor deze politieke manoeuvre: het Zomerdossier.

 5. Den

  Weet je wat wat wel snel was geregeld? Het downloadverbod. Dat kon wel snel geregeld worden. Al wordt het debat hierover ook steeds uitgesteld…. Ik vind het te zot voor woorden dat die man hier mee weg komt. Nog maar te zwijgen over die betaalde miljoenen aan een crimineel waarvan zogenaamd het bonnetje is verdwenen…. Moeten wij eens proberen als burger zijnde dat je te laat met je belastingopgaaf bent of als je te laat je boete betaald. Dan is de actiebereidheid van de overheid groot.

 6. Anoniem

  Het ligt nog op de plank bij de Raad van State.

 7. ANON

  Ik voorspel dat het nooit gebeurd.

 8. Duc

  Rond Prinsjesdag, voorspel ik. Dan is de zomervakantie voorbij, en kan Teeven weer van z’n luie kont af komen.

 9. JdK

  Nooit, dit komt van zijn opvolger na zijn aftreden

 10. Jacob

  14 juli, zodat het nieuws verdrinkt in de verslaggeving van de WK finale (brood en spelen…).

 11. Hijmen

  Hij kan hem niet vinden.

 12. B

  Die brief komt er nooit, was hij ook nooit van plan.

 13. Vdheide.net

  Die brief komt zodra belangrijker nieuws op de voorgrond komt. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een Amber alert of zo. Of gewoon midden in het reces, dan is er niemand die kan reageren.

 14. JJ

  Kan er nu geprocedeerd worden tegen het bewaren van je gegevens?

  • K

   Op basis van de uitspraak van het europees hof is dit niet aan te vechten. Die spreekt zich namelijk alleen uit over de Europese richtlijn: Die is nu verdwenen. Maar de Nederlandse wetgeving is een nationale aangelegenheid, weliswaar om de richtlijn te volgen, maar formeel aparte wetgeving. En aangezien de Nederlandse wet nu niets meer met EU recht te maken heeft, gelden de gronden waarop het hof de europese richtlijn heeft afgewezen niet voor de Nederlandse wet…

   Wat te proberen valt: De wet aanvechten met een beroep op andere Europese wetgeving (privacyrichtlijn), die dan (hopelijk) in het licht van de recente uitspraak van het hof geinterpreteerd wordt.

 15. ix

  Volgend kabinet……misschien

 16. CvW

  Inderdaad is de termijn al lang verstreken. Ik begin me, net als anderen hier, ook al af e vragen of het mogelij kwordt om een proces aan te spannen tegen òfwel (bijvoorbeeld) (Internet-)providers òfwel tegen dhr. Teeven zelf vanwege het negeren van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.