• Menu

0 recente resultaten

Hoe lang houdt Teeven zijn vuile was binnen?

Staatssecretaris Teeven zei in april acht weken nodig te hebben voor de analyse van de vernietigende uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de bewaarplicht. Die termijn zijn we al lang gepasseerd. Wanneer zou zijn analyse komen?

Het Europese Hof van Justitie verklaarde begin april de Europese regels voor verplichte dataretentie ongeldig. Het Hof maakte in heldere woorden gehakt van de langdurige opslag van alle communicatie- en locatiegegevens van alle burgers.

Staatssecretaris Teeven werd diezelfde dag nog voor de hand liggende vraag gesteld: er is in Nederland nu toch ook geen bestaansrecht meer voor de bewaarplicht? Teeven zei acht weken nodig te hebben voor een analyse van de uitspraak van het Hof. Veel te lang. Die termijn werd later nog eens opgerekt, na de toezegging om ook het College Bescherming Persoonsgegevens en de Raad van State advies te vragen. Wanneer die langverwachte brief van Teeven precies komt, weet niemand.

Maar wij willen best een gokje wagen. Donderdag 3 juli 2014 om 16:59 uur.

Waarom? Omdat de laatste parlementaire vergaderdag van de week voor de regering de Vuile Was Dag is. Brieven waarop de regering een kritische reactie verwacht, worden op de laatste vergaderdag van de week, aan het eind van de middag, aan de Tweede Kamer verstuurd. Bij voorkeur nĂ¡ de deadline voor de kranten en de journaals. Geen parlementslid dat dan nog hard kan schieten op de brief. Maandag is het al oud nieuws en zal geen medium nog aandacht aan de kritiek besteden. Dat geldt natuurlijk helemaal voor de laatste vergaderdag voor het zomerreces: dan staat ‘s middags de traditionele BBQ gepland. Geen beter moment om een gevoelige brief aan de Tweede Kamer te sturen, toch? Op die dag een brief aan de Tweede Kamer sturen betekent dat er op zijn vroegst ergens in het najaar over gedebatteerd zal gaan worden.

Wat denk jij? Zijn we te cynisch? Of zijn we nog altijd te optimistisch en komt die brief ergens in de zomer of zelfs pas na het zomerreces? Doe je eigen voorspelling en win ons nieuwste t-shirt. Je weet wel, dat shirt waarin Teevens illustere collega een hoofdrol speelt.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag