Oostenrijks hoogste rechter: bewaarplicht ongrondwettig

Help mee: vertel de Europese Commissie over de gevaren van ISDS

Hoe lang houdt Teeven zijn vuile was binnen?

De Europese Commissie heeft een internetconsultatie over het arbitraire ISDS-systeem gestart. Wij hebben een handige tool gemaakt waarmee je in hele korte tijd kunt vertellen waarom het voorstel een slecht voorstel is. Doe ook mee!

<IK WEET GENOEG: OPEN DIE TOOL>

Wat is ISDS?

ISDS is het controversiële arbitragesysteem waarmee buitenlandse investeerders buiten nationale rechters om overheden kunnen aanklagen voor beleid dat die investeerders raakt. Dat betekent bijvoorbeeld dat energiebedrijf Vattenfall de Duitse overheid heeft aangeklaagd omdat Duitsland is gestopt met kernenergie. Daardoor loopt Vattenfall miljarden mis en die miljarden wil Vattenfall nu van Duitsland hebben.

En dat is problematisch, want het kan betekenen dat overheden minder snel burgerbeschermende maatregelen zullen nemen, uit vrees voor miljardenclaims. Ook op gebieden als auteursrecht of de bescherming van persoonsgegevens.

Consultatie

De Europese Commissie heeft als reactie op de ophef over ISDS besloten om een openbare consultatie te starten. Dat is belangrijk, want de huidige vorm van ISDS is een groot risico voor onze grondrechten. Dat erkent nu ook de Nederlandse overheid, die ook een aantal belangrijke gebreken heeft geconstateerd.

Reageer ook!

Hoog tijd dus om de Europese Commissie te vertellen wat de problemen van ISDS zijn! Daarvoor hebben we ook jouw hulp nodig, want hoe meer reacties, hoe moeilijker het is voor de Europese Commissie om zomaar haar wil door te drukken. De reactie moet wel in het Engels en in je eigen woorden. De Commissie beschouwt identieke teksten als één reactie, dus het copy-pasten van onze tekst heeft geen zin.

En ze hebben het je niet makkelijk gemaakt: het is een erg lastig en juridisch geschreven consultatie. Daarnaast heb je een maximale termijn van 90 minuten om te reageren, anders zijn al je antwoorden weg. Niet erg gebruiksvriendelijk dus.

Maar geen nood: we hebben al deze problemen voor je opgelost:

Hoe werkt het:

We hebben ons eigen online reactieprogramma gemaakt met uitleg over wat de Europese Commissie bedoelt, tips over mogelijke antwoorden die je kunt geven en de mogelijkheid om je antwoord op te slaan. Met dit reactiemodel kun je in minder dan 10 minuten op een aantal vragen (bijvoorbeeld 5, 7, 9 en 13) en in 20 minuten op alle vragen antwoord geven. Het kost je dus maximaal 20 minuten om een zeer waardevolle bijdrage te leveren aan een heel belangrijk onderwerp! Je hebt tot 6 juli om te reageren.

<KLIK HIER OM DE TOOL TE STARTEN>

 

 1. Alex

  Help mee! Vertel Ploumen en Kabinet Rutte over de gevaren van ISDS!

 2. remipy

  Bij vraag 10 staat er als javascript de volgende regel:

  localStorage.setItem(“answer9”, document.getElementById(“answer”).value);

  Die 9 moet een 10 zijn.

  Dit probleem zorgt ervoor dat als je van vraag 9 naar 10 gaat je vraag al is ingevuld (en misschien verder klint naar vraag 11)

  Zelfde probleem in de volgende regel code.

 3. Ton

  Ai, dank voor de opmerking, we gaan het fixen!

 4. remipy

  Stap vier van de intro zou ook op de laatste pagina ‘answers’ kunnen worden herhaald, want het is nu een beetje van “Oke, wat nu?”

 5. remipy

  Leuk! Dank jullie wel. Misschien is er ook (later in de ontwikkelingen) een samenwerking mogelijk met andere organisaties, want ook hele andere groepen maken zich zorgen.

  Voor mensen die hem nog moeten invullen: het hele process kostte ongeveer 30 minuten.

 6. Ton

  Ook dank, goed punt. Wordt asap gewijzigd op de EDRi pagina.

 7. Ton

  Jij bedankt! En zeker, we werken ook samen met andere groepen en organisaties om elkaar te versterken waar dat kan.

 8. Maarten1

  Zijn er nog andere voorbeelden dan alleen die kernenergie?

 9. Ton

  Dank je voor je reactie! Zeker; zo heeft sigarettenfabrikant Philip Morris een claim tegen Australië ingediend en zijn er diverse zaken tegen landen die energiebeleid gewijzigd hebben. Zie voor een overzicht over 2013: http://unctad.org/en/pages/newsdetails.aspx?OriginalVersionID=718

 10. JP

  Fijn zo’n tool, maar had het niet in het Nederlands gekund?

 11. Herman

  Mooi initiatief. Maar na een uur ploeteren de reactie van de EU website

  ” The EUROPA server is temporarily unavailable. We apologise for any inconvenience this may cause you.”

  Zoveel reactie dat de server overbelast is??? Ik voel me echt gehoord als Europees burger 🙁

 12. Herman

  Update: na een tweede submit poging werkte het wel 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.