• Menu

0 recente resultaten

De week in 297 woorden

Weekend! Hét moment om bij te lezen over alles wat je afgelopen week miste op internetvrijheidsgebied. Wij helpen je graag een handje met deze korte samenvatting.

Deze week:

  • …waren we in Berlijn om te spreken op het door Google georganiseerde Transparency Summit en om deel te nemen aan een workshop over Europees beleid in het post-Snowden-tijdperk.
  • …hebben we de puntjes op i gezet voor een ‘answering guide’ voor de consultatie over ISDS. Binnenkort meer!
  • …hebben we gesproken met BoF-vrijwilliger Chris over een aantal zeer toffe verbeteringen aan onze Internetvrijheid Toolbox. Wordt zeker vervolgd.

Het non-nieuws van de week:

Het meest opvallende nieuws van deze week is helemaal geen nieuws. Minister Plasterk liet tijdens het vragenuurtje weten dat de AIVD Nederlanders niet mag aftappen zonder zijn toestemming. Dat wisten we al. Vorige week maakte Vodafone bekend dat in zes niet nader genoemde landen de overheid directe toegang heeft tot hun netwerk. Dat betekent dat de communicatie van Nederlanders vanuit en naar die landen afgeluisterd kan worden. Maar daar kon de minister niets over zeggen.

Toetje: 3 I-would-reads:

  • Het GCHQ-programma Squeaky Dolphin (really, GCHQ?) laat zien hoe groot de honger van geheime diensten is naar alles dat we doen online. The Guardian trekt een mooie parallel met het bedrijfsleven en het tijdperk van Big Data, waarin het motto “more is better” lijkt te heersen en idereen bang is om iets te missen.
  • Heb je ooit geprobeerd het principe achter PGP-encryptie uit te leggen aan een oom op een verjaardag? Niet gelukt? Misschien helpt deze mooie metafoor die door studenten van Princeton is bedacht tijdens een project over PGP.
  • Het geopolitieke spel rond Edward Snowden is nog in volle gang. Zo is er deze naar de VS overgelopen oud-spion die beweert dat Snowden overgelopen is naar de Russische geheime dienst.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag