• Menu

0 recente resultaten

WePromise: The results are in

De definitieve uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement werd vandaag bekend gemaakt. We weten nu zeker welke Nederlanders de komende vijf jaar in Brussel mee zullen praten over onder meer de nieuwe Europese privacywetgeving, de invulling van handelsverdragen en de toekomst van het auteursrecht.

Met dank aan jouw stem zijn er acht politici verkozen die voor de verkiezingen aan hebben gegeven de tien punten van het WePromise handvest voor digitale burgerrechten te ondersteunen.

Omdat zij afkomstig zijn van vijf verschillende partijen zal de Nederlandse stem voor internetvrijheid straks vertegenwoordigd zijn in vier of vijf fracties in het Europees Parlement, afhankelijk of de Partij voor de Dieren ervoor kiest zich bij een fractie aan te sluiten. Het is een mooi resultaat dat we straks bij zo veel politieke groepen een aanspreekpunt hebben.

Bij de buren
In totaal zijn er in Europa 83 WePromise-politici verkozen. Hiervan zijn er 24 afkomstig uit Duitsland. De Duitsers mogen een grote delegatie van 96 politici afvaardigen en daarvan heeft dus een flink deel privacy en internetvrijheid hoog op de agenda.

Frankrijk doet het ook goed met zijn 11 WePromise-politici, gevolgd door Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk met – net als in Nederland – 8 parlementsleden.

Bovendien tekenden twee Europese kopstukken het handvest: de Belg Guy Verhofstadt en de Duitse Ska Keller. Zij hebben veel invloed omdat zij aan het hoofd staan van respectievelijk de liberale fractie ALDE en de Groene fractie in het Europees Parlement.

Hou ze in het oog
Nu onze taak als stemmer erop zit betekent dat niet dat we rustig achterover kunnen leunen. De komende vijf jaar zal Bits of Freedom wederom de Nederlandse Europarlementariërs nauwgezet volgen en waar nodig aan hun beloftes herinneren. Daar kunnen we jouw hulp goed bij gebruiken.

Volg daarom de ‘Acht van het Internet’ op twitter, dat is een goed begin. Is jouw kandidaat gekozen? Stuur hem of haar dan vooral een bedankje dat hij/zij zich voor onze rechten in gaat zetten in Brussel. Dat zullen wij in ieder geval wel doen.

De 8 Nederlandse WePromise-politici zijn:

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag