• Menu

0 recente resultaten

De week in 372 woorden

Weekend! Een mooie gelegenheid om bij te lezen over alles wat er deze week gebeurde op internetvrijheidgebied. Wij helpen je graag een handje met een korte samenvatting:

Deze week:

  • …waren we veel in Den Haag. Om te beginnen maandag, op een bijeenkomst over Big Data van het ministerie van Economische Zaken en een brainstormsessie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken over internetvrijheid. Er werd onder andere vooruit gekeken naar de Internet Freedom conferentie in Estonia en de 4th International Conference on Cyberspace in 2015.
  • … volgden we dinsdag het algemeen overleg in de Tweede Kamer over de aanbevelingen van Commissie Dessens. De belangrijkste conclusie: de langverwachte aanpassing van de wet die onze geheime diensten regelt, zal eind van het jaar worden gepubliceerd, aldus Plasterk.
  • … waren we donderdag opnieuw in Den Haag voor een bijeenkomst over TTIP, het handelsverdrag waarover momenteel onderhandeld wordt tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Op deze middag waren we met vertegenwoordigers van andere NGO´s, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en ambtenaren aanwezig om te spreken over het in ontwikkeling zijnde rapport van onderzoeksbureau Ecorys. Dit rapport zal gaan over de (mogelijk) negatieve consequenties van ISDS, het mechanisme waarmee bedrijven staten aansprakelijk kunnen stellen voor gederfde inkomsten. Het rapport zal in juni worden aangeboden aan de Tweede Kamer.

 

Het nieuws van de week:

Teeven heeft het druk gehad deze week: hij stuurde twee brieven naar de kamer. De eerste ging over de handhaving van het auteursrecht. Teeven noemt dit “vooral een privaatrechtelijke aangelegenheid”. De tweede brief is om aan te kondigen dat het wetsvoorstel voor een meldplicht datalekken naar de Kamer wordt gestuurd. Een sterk verwaterd wetsvoorstel helaas. Alleen ‘ernstige lekken’ hoeven nog maar gemeld te worden.

Toetje: 3 I-would-reads:

  • Niet alleen personen, maar ook bedrijven zijn het af en toe zat met Facebook. Zo maakt foodblog EAT24 het uit met Facebook in deze bijzonder grappige open brief.
  • Onze Engelse collega’s van de Open Rights Group maken zich – terecht – erg kwaad om het Engelse internetfilter. In deze blogpost leggen ze goed uit waarom het zo’n belachelijk plan is – en vragen ze om steun om een tegencampagne op te zetten.
  • Een interessant verhaal over de veiligheid van Bitcoin op Freedom to Tinker, dat net zo goed toegepast kan worden op cyber security in het algemeen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag