NSA-debat: suggesties voor scherpe vragen

Hof schrapt bewaarplicht, nu Nederland nog

De week in 266 woorden

De Europese richtlijn voor dataretentie voor aanbieders van telecommunicatie is ongeldig verklaard. Dat is goed nieuws, want het betekent dat voor het Europese Hof van Justitie onze privacy zwaarder weegt dan slechte (Europese) regelgeving. Het is dan ook hoog tijd om de Nederlandse dataretentie af te schaffen.


Het Hof spreekt zich uit over de bewaarplicht
Vandaag heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie de richtlijn dataretentie ongeldig verklaard. De richtlijn heeft volgens het Hof juridisch gezien zelfs nooit bestaan. En dat is opmerkelijk, want dat gebeurt bijna nooit. Het Hof geeft daarmee een duidelijk signaal dat de opslag van deze gegevens van de hele Nederlandse bevolking een zeer zware inbreuk vormt op hun privacy, zonder dat zij ergens van verdacht worden.

Noodzaak opslag
Het Hof zegt bijvoorbeeld over de noodzaak van de opslag:

´the wide-ranging and particularly serious interference of the directive with the fundamental rights at issue is not sufficiently circumscribed to ensure that that interference is actually limited to what is strictly necessary.´

Onderzoeken van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) gaven eerder al aan dat de noodzaak van de bewaarplicht en de termijnen die daarbij horen op zijn best schimmig zijn.

Opslag van álles
Daarnaast heeft het Hof grote bezwaren tegen de opslag van álle gegevens van álle burgers:

´Firstly, the directive covers, in a generalised manner, all individuals, all means of electronic communication and all traffic data without any differentiation, limitation or exception being made in the light of the objective of fighting against serious crime.´

Andere bezwaren
Tel daarbij op dat de toestemming van de Officier van Justitie om deze gegevens op te vragen niet gelijk staat aan een onafhankelijke (en) rechterlijke toetsing en het feit dat er onvoldoende waarborgen zijn om misbruik tegen te gaan, zoals een goed nageleefde notificatieplicht en het is duidelijk: de bewaarplicht heeft geen poot meer om op te staan en moet zo snel mogelijk worden afgeschaft.

Gevolgen voor Nederland
De bewaarplicht is in Nederland nu namelijk niet automatisch verdwenen. Onze bewaarplicht is een omzetting van een Europese richtlijn in Nederlandse wetgeving. Het betekent wel dat de Nederlandse wet op een aantal punten in strijd is met de uitspraak van het Hof, bijvoorbeeld door de massale opslag van gegevens en de gebrekkige noodzaak. Het is nu aan de minister en de Tweede Kamer om over de toekomst van de bewaarplicht in Nederland te beslissen.

 1. Peter

  Toevoeging aan de laatste regel: “En graag de excuses van Hans Franken die politieke opportuniteit zwaarder liet wegen dan wetenschappelijke rationaliteit.”

  Een even terechte als wijze uitspraak van het Europees Hof. Weg met de zinloze dataretentie!

 2. Prins Patrick from the Noble House Molier

  volgens art 94 grondwet gaan verdragen als evrm/uvrm/etc boven de nationale, dus ook europese regeltjes, dit alles voor zij die zich gelimiteerd wensen door vermeende rechten en regeltjes …

 3. Alex

  Deze LIJKT offTopic:
  zou de idiote jaarlijkse HuurVerhoging, die velen tot huisuitzetting drijven, ook te toetsen zijn door het Europees Hof??

 4. Lisja

  Ook in de parkeergarages van Schiphol wordt je kenteken tegenwoordig geregistreerd (staat op het parkeerkaartje). De vraag is: Wat moet Schiphol met mijn kenteken?

 5. Rick van Rein

  Wat me niet duidelijk is, is of de dagelijkse inzending van metagegevens naar het CIOT nu ook van de baan moet. Dat is immers niet bewaren (althans, voor langere tijd) maar het behandelt je ook als een schuldige tot je onschuld bewezen is. Ofwel, ik moet nog even zien of dit alleen een verplaatsing van de metadata naar het CIOT is, zonder backup bij de ISP.

 6. Simon le Bon

  Toch merkwaardig, na een uitspraak van het Europees Hof is er van de ene op de andere dag een downloadverbod. Maar tot op heden heb ik nog steeds niets van het kabinet gehoord mbt de dataretentie (en omvang).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.