• Menu

0 recente resultaten

Bespied-daten met de AIVD

Op zaterdag 29 maart bestaat onze Grondwet 200 jaar. Ondanks het feit dat wetgeving niet aan deze Grondwet getoetst wordt, is dat zeker een feestje waard. Dat vindt onze overheid ook, dus pakken ze aanstaande zaterdag flink uit met een compleet Grondwetfestival. Op het programma zagen we ook een ‘speeddate met de AIVD‘ staan. Een mooie gelegenheid om de mysterieuze mannen en vrouwen van onze geheime dienst te leren kennen! En omdat wij ook nog wel een paar vragen op ons lijstje hebben (en waarschijnlijk niet door de screening komen), helpen we je graag op weg.

Dit zouden wij vragen:

1. “Lieve AIVD-medewerker, je collega’s van de NSA bleken hun bevoegdheden te misbruiken om partners en exen te begluren. Ik weet dat het nog maar onze eerste date is, maar moet ik me zorgen maken dat er ook bij de AIVD aan LOVEINT wordt gedaan? Hebben jullie überhaupt een protocol voor integriteitskwesties? Wat gebeurt er als je ziet dat een collega onrechtmatig in privé-gegevens snuffelt?”

2. “Over de NSA gesproken: zijn jullie bij de AIVD jaloers op de capaciteiten van de Amerikaanse of Engelse diensten? Willen jullie ook een bevoegdheid voor sleepnetsurveillance? Of vinden jullie dat grondrechten gewaarborgd moeten blijven?”

3. “Er is ontzettend veel data over ons beschikbaar: e-mails, telefoontjes, metadata, betaalgegevens, ANPR-data, OV-chipgegevens, sociale media… Komen jullie onderhand niet om in al die gegevens? Ben je wel eens je eigen data tegengekomen tijdens een onderzoek? En hoe zorg je dat je al die data een beetje efficiënt kunt verwerken?”

4. “Ik vind het persoonlijk erg fijn dat er een dienst is als de AIVD die over onze veiligheid waakt, serieus. Maar ik hoor zo weinig over wat jullie allemaal doen. Bijvoorbeeld: hoe veel aanslagen hebben jullie de afgelopen 5 jaar voorkomen?”

5. Wat had je gedaan als je in de schoenen van Edward Snowden had gestaan? Kunnen we ook klokkenluiders vanuit de AIVD verwachten? En kunnen zij beter ook naar Moskou vluchten als ze publiek gaan?

6. “Moet ik me zorgen maken?”

Die laatste vraag zouden we zo open mogelijk stellen. Je date kan er namelijk twee kanten mee op: hij/zij betrekt het ofwel op zichzelf en de bevoegdheden van de AIVD, ofwel op de maatschappij in het algemeen en de noodzaak van surveillance. Welke van de twee het wordt, is interessanter dan het antwoord zelf.

Dus mocht je nog geen plannen hebben voor aanstaande zaterdag: grijp deze kans om een paar intieme vragen af te vuren op een AIVD-medewerker. Laat ons vooral weten wat de antwoorden waren! En heb je nog vragen toe te voegen aan dit lijstje: deel ze in de comments. Veel plezier!

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag