Negeer Opstelten, transparantie mag gewoon

Bespied-daten met de AIVD

De week in 313 woorden

Op zaterdag 29 maart bestaat onze Grondwet 200 jaar. Ondanks het feit dat wetgeving niet aan deze Grondwet getoetst wordt, is dat zeker een feestje waard. Dat vindt onze overheid ook, dus pakken ze aanstaande zaterdag flink uit met een compleet Grondwetfestival. Op het programma zagen we ook een ‘speeddate met de AIVD‘ staan. Een mooie gelegenheid om de mysterieuze mannen en vrouwen van onze geheime dienst te leren kennen! En omdat wij ook nog wel een paar vragen op ons lijstje hebben (en waarschijnlijk niet door de screening komen), helpen we je graag op weg.

Dit zouden wij vragen:

1. “Lieve AIVD-medewerker, je collega’s van de NSA bleken hun bevoegdheden te misbruiken om partners en exen te begluren. Ik weet dat het nog maar onze eerste date is, maar moet ik me zorgen maken dat er ook bij de AIVD aan LOVEINT wordt gedaan? Hebben jullie überhaupt een protocol voor integriteitskwesties? Wat gebeurt er als je ziet dat een collega onrechtmatig in privé-gegevens snuffelt?”

2. “Over de NSA gesproken: zijn jullie bij de AIVD jaloers op de capaciteiten van de Amerikaanse of Engelse diensten? Willen jullie ook een bevoegdheid voor sleepnetsurveillance? Of vinden jullie dat grondrechten gewaarborgd moeten blijven?”

3. “Er is ontzettend veel data over ons beschikbaar: e-mails, telefoontjes, metadata, betaalgegevens, ANPR-data, OV-chipgegevens, sociale media… Komen jullie onderhand niet om in al die gegevens? Ben je wel eens je eigen data tegengekomen tijdens een onderzoek? En hoe zorg je dat je al die data een beetje efficiënt kunt verwerken?”

4. “Ik vind het persoonlijk erg fijn dat er een dienst is als de AIVD die over onze veiligheid waakt, serieus. Maar ik hoor zo weinig over wat jullie allemaal doen. Bijvoorbeeld: hoe veel aanslagen hebben jullie de afgelopen 5 jaar voorkomen?”

5. Wat had je gedaan als je in de schoenen van Edward Snowden had gestaan? Kunnen we ook klokkenluiders vanuit de AIVD verwachten? En kunnen zij beter ook naar Moskou vluchten als ze publiek gaan?

6. “Moet ik me zorgen maken?”

Die laatste vraag zouden we zo open mogelijk stellen. Je date kan er namelijk twee kanten mee op: hij/zij betrekt het ofwel op zichzelf en de bevoegdheden van de AIVD, ofwel op de maatschappij in het algemeen en de noodzaak van surveillance. Welke van de twee het wordt, is interessanter dan het antwoord zelf.

Dus mocht je nog geen plannen hebben voor aanstaande zaterdag: grijp deze kans om een paar intieme vragen af te vuren op een AIVD-medewerker. Laat ons vooral weten wat de antwoorden waren! En heb je nog vragen toe te voegen aan dit lijstje: deel ze in de comments. Veel plezier!

 

 1. Joop

  http://www.anarchiel.com/display/de_reptilians_zijn_onder_ons
  Die zitten in het systeem en ook bij de AIVD op keyposities.
  Laten ze eerst hun eigen straat maar eens schoonvegen. En als je deze film gezien hebt:Het Echelon spionage-netwerk: Privatisering van alle geheime diensten: https://vimeo.com/35711884 (nederlands ondert)
  dan begrijp je hoe ernstig verrot de wereld in elkaar zit.
  Als ze schoon schip gemaakt hebben daar bij AIVD wil ik daar best eens een kopje koffie drinken. De overige mensen die daar werken en niks met de reptilians te maken heeft doet goed werk, laten we dat wel stellen, ook bij de politie en het systeem. De bovenstaande artikelen zijn zeer de moeite waard om te bekijken. thanks

 2. Anoniem

  Opmerkelijk artikel van Blomberg: http://www.bloombergview.com/articles/2013-06-23/u-s-surveillance-is-not-aimed-at-terrorists
  Zeker omdat het verwijst naar een Nederlands onderzoek dat uitwijst dat sleepnersurveillance totaal ineffectief is tegen terroristen.. (https://www.aivd.nl/english/publications-press/@2873/jihadism-web/)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.