• Menu

0 recente resultaten

De week in 313 woorden

Weekend! Tijd om te doen waar je de afgelopen vijf dagen niet aan toekwam. Zoals bijlezen over alles wat er deze week gebeurde op internetvrijheidgebied. Wij helpen je graag een handje met een korte samenvatting:

Wij hebben deze week onder andere:

  • …met veel verbazing de reactie van minister Plasterk gelezen op ons verzoek om tapstatistieken. Ondanks het feit dat de Tweede Kamer én de CTIVD én commissie Dessens aangaven hier geen probleem mee te hebben, weigert Plasterk alsnog om de cijfers openbaar te maken.
  • …de stemming in de ITRE-commissie van het Europees parlement over netneutraliteit gevolgd. Helaas: de commissie stemde niet voor het goede pakket met maatregelen.
  • …een workshop gefaciliteerd voor de Alternative Learning Tank van kunstenaar Jonas Staal en een training gegeven over digitale burgerrechten.alternative_learning_tank

Het nieuws van de week:

De onthullingen van Snowden over de capaciteiten van de NSA blijven verbazen. Deze week werd bekend dat onder het programma MYSTIC álle telefoongesprekken in een land (het is onbekend welk land) tot 30 dagen terug beluisterd kunnen worden. Een werknemer van de NSA zelf vergelijkt het programma met een tijdmachine: zelfs als iemand nog niet bekend was bij de dienst, kunnen gesprekken nog opgevraagd worden. Uit de documenten blijkt verder dat het programma uitgebreid gaat worden naar andere landen.

Toetje: 3 could-reads voor het weekend:

  • Het debat rond privacy en Big Data moet niet gaan over welke informatie je al dan niet te verbergen hebt, maar over begrippen als gelijkwaardigheid, rechtszekerheid en onschuld, schrijft correspondent Dimitri Tokmetzis in dit uitstekende artikel.
  • Binnenkort is onze grondwet 200 jaar oud. Om eens een ander perspectief op grondrechten te geven laat De Internet Gids dichters, schrijvers, kunstenaars en juristen een artikel onder handen nemen.
  • Rob Wijnberg laat in de Groene Amsterdammer mooi zien wat voor ‘corporate spin’ ING-baas Nick Jue gebruikt in zijn open brief naar aanleiding van de ophef over hun plannen om klantgegevens te verkopen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag