• Menu

0 recente resultaten

De week in 377 woorden

We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blogpost wordt gelezen. En er is meer in de wereld: woedende rants op Reddit, filmpjes van katten, de vakantiefoto’s van je ex… Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 377 woorden.

Zo hebben we deze week bijvoorbeeld:

– …gesproken op een landelijk congres voor studenten politicologie. Een mooie gelegenheid om deze toekomstige beleidsmedewerkers en lobbyisten aan het denken te zetten over hun verantwoordelijkheid om fundamentele rechten op de politieke agenda te zetten.

– …de voorbereidingen van de 10e editie van de Big Brother Awards voorzichtig in gang gezet. En omdat je een jubileum niet onopgemerkt voorbij mag laten gaan, zijn we grootse plannen aan het smeden. Stay tuned!

– …een bijeenkomst over TTIP bijgewoond, met NGO’s, bedrijven en ambtenaren van verschillende ministeries. Opvallend: vertegenwoordigers van het bedrijfsleven riepen op om geen ACTA-bepalingen in TTIP op te nemen, om te voorkomen dat het verdrag opnieuw afgeschoten wordt.

Het nieuws van de week:

De Britse geheime dienst heeft op grote schaal webcambeelden van Yahoo-gebruikers onderschept. De beelden (webcamstickers anyone?) komen uit het verkeer dat is onderschept via de massale tap van onderzeese kabels onder TEMPORA. Tussen de beelden zat veel webcamseks, blijkbaar tot grote schrik van de Engelse spionnen. In de documenten worden preutse afluisteraars gewaarschuwd voor de expliciete beelden. Helaas waren de makers van de beelden niet gewaarschuwd voor meekijkende geheime diensten…

Toetje: 3 could-reads voor het weekend:

  • We namen vorige week afscheid van onze oud-directeur en heroprichter Ot van Daalen. NOS-verslaggever Jeroen Wollaars was er ook en schrijft in zijn Parool-column terecht lovende woorden over wat Ot bereikt heeft.
  • We volgen handelsverdragen als CETA en TTIP op de voet, met name vanwege afspraken over de bescherming intellectueel eigendom die mogelijk inbreuk maken op fundamentele rechten. In andere landen speelt een soortgelijke discussie rond het Trans-Pacific Partnership (TTP). In een opinie in de New York Times argumenteert Paul Krugman dat het belang van TTP vooral niet overdreven moet worden.
  • Ok, nog een keer Ot van Daalen, omdat hij niet genoeg lof kan krijgen. Dit keer in een mooi en openhartig duo-interview op De Correspondent, samen met onze nieuwe directeur Hans de Zwart.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag