• Menu

0 recente resultaten

Minister Opstelten stuurt hackvoorstel naar Raad van State

Minister Opstelten heeft het hackvoorstel ogenschijnlijk ongewijzigd naar de Raad van State gestuurd. Dat betekent dat hij nog steeds het plan heeft om agenten computers, smartphones en pacemakers te kunnen laten hacken. Ondanks de fundamentele bezwaren van Bits of Freedom en andere experts en onze oproep om het voorstel in te trekken.

Persbericht
Een nietsvermoedende dinsdagavond, 19.45.17 uur. Ineens ploft een elektronische ansichtkaart van het Ministerie van Veiligheid en Justitie in onze digitale brievenbus. Na maandenlange stilte blijkt dat het hackvoorstel naar de Raad van State is gestuurd. Onverwacht en teleurstellend.

Wij riepen op om het voorstel in te trekken
Het hackvoorstel is afgelopen zomer ter consultatie op internet verschenen. Wij hebben daarop gereageerd en na een grondige analyse riepen we op om het voorstel in te trekken. Een advies dat minister Opstelten dus niet heeft opgevolgd. Hij lijkt het zelfs niet te hebben aangepast.

Het hackvoorstel lijkt helaas ongewijzigd
De bevoegdheid is volgens het persbericht nog steeds gericht op het op afstand kunnen betreden van digitale apparaten, zonder dat de gebruiker van het apparaat dat weet. Vervolgens moet het mogelijk zijn om gegevens over te kunnen nemen, te kopiëren en te wissen. Daarnaast moet het mogelijk worden om communicatie af te kunnen tappen en verdachten te kunnen observeren, bijvoorbeeld via microfoon en webcam.

En nu?
Nu ligt het voorstel bij de Raad van State, zodat zij advies kunnen geven. Laten we hopen dat zij korte metten maakt met het voorstel en dat dit voor minister Opstelten genoeg reden is om het voorstel alsnog in te trekken. En als dat niet zo is, wat niet ondenkbaar is, dan zal het binnen enkele maanden aan de Tweede Kamer aangeboden worden.

Voor ons betekent dit dat we ons kunnen opmaken voor een lange strijd tegen het wetsvoorstel. De noodzaak van de bevoegdheid is onduidelijk, de essentiële waarborgen ontbreken en het kunnen betreden van computers op afstand vormt een onaanvaardbaar risico voor onze cyber security.

Je hoort meer van ons.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag