• Menu

0 recente resultaten

De Week in 357 woorden

We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blogpost wordt gelezen. En er is meer in de wereld: nieuwe nerdgrappen op XKCD, nieuwe highscores in Flappy Bird en nieuwe cupcake-recepten op Pinterest… Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 357 woorden.

Zo hebben we deze week bijvoorbeeld:

– …te veel koffie en club mate gedronken. We moesten dinsdag namelijk tot half drie wakker blijven terwijl Ronald Plasterk de Kamer informeerde over het eerdere niet-informeren van diezelfde Kamer. Na tien uur debat was het duidelijk: Plasterk blijft.

– …het Tweede-Kamerdebat over privacy gevolgd. Opstelten beweerde met ons gesproken te hebben over het hackvoorstel, maar wij weten van niets. En de tip van de week kwam van minister Kamp: als je op straat loopt en niet gevolgd wilt worden, moet je je telefoon uitzetten.

– …een groep rechtenstudenten ontvangen en ze verteld over ons werk. Daarnaast kregen ze een workshop framing: hoe herken je gewiekste frames en hoe zet je je eigen frames daar tegenover? Superleuk en voor herhaling vatbaar wat ons betreft.

Het nieuws van de week:

Het Hof van Justitie van de EU heeft bepaald dat het hyperlinken naar krantenartikelen geen inbreuk maakt op het auteursrecht. Het Hof verklaarde ook dat embedden op dezelfde manier moet worden behandeld als andere links. Op zich mooi nieuws, maar de uitspraak laat nog veel ruimte voor situaties waarin hyperlinken wél inbreuk maakt.

Op 11 februari verklaarden wij samen met tientallen andere digitale rechtenorganisaties dat het genoeg was. Op The Day We Fight Back werd er wereldwijd geprotesteerd tegen massale surveillance. De actie was een succes: ruim 200.000 mensen ondertekenden internationale principes tegen massasurveillance.

Toetje: 3 could-reads voor het weekend:

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag