Hoe bedrijven bepalen of ze zaken met je doen

De week in 378 woorden

Steun uit onverwachte hoek: Het O.M. wil dat je je webcam afplakt.

We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blogpost wordt gelezen. En er is meer in de wereld: woedende rants op Reddit, filmpjes van katten, de vakantiefoto’s van je ex… Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 378 woorden.

Zo hebben we deze week bijvoorbeeld:

… samen met vrijwilligers plannen gemaakt om cryptoparties te organiseren door heel Nederland, om zo op een laagdrempelige manier mensen de mogelijkheid te geven om zich digitaal beter te beveiligen.

… een lezing gegeven op het symposium ‘Amsterdam Connected’. Ot van Daalen keek terug op zijn eerste ontmoetingen met computers en het internet.

… nagedacht over hoe we het internet weer kunnen repareren nadat het vertrouwen hierin ernstig beschadigd is door de geheime diensten. Dat hebben we niet alleen gedaan bij de bijeenkomst ‘Let’s fix the internet’, maar natuurijk ook op kantoor.

Het nieuws van de week:

Van Zwieten verzoekt iedereen zijn webcam af te plakken
De landelijk officier van justitie cybercrime Lodewijk van Zwieten baarde opzien door aan te geven dat het noodzakelijk is om hardwarematig je camera en microfoon uit te kunnen schakelen. Dit zei hij naar aanleiding van een zaak rond een Rotterdamse hacker die duizenden computers gehackt heeft. Die hardwarematige mogelijkheid is er nog niet, daarom adviseert hij iedereen webcams af te plakken. Saillant detail: hij accepteert hiermee dat het voor politie moeilijker kan worden om verdachten te bekijken en te beluisteren. Wij zijn het met hem eens dat cyber security belangrijker is dan individueel opsporingsbelang, bovendien is het meekijken met camera’s van verdachten nog niet toegestaan – en als dat aan ons ligt blijft dat zo. Daarnaast vinden we het afplakken een goed idee – sterker nog: je kunt binnenkort stickers bij ons bestellen. Stay tuned!

Toetje: 3 must-reads voor de luie zondagmiddag

 • 
The Guardian heeft onthuld dat de NSA en GCHQ op een enkele dag door het analyseren van sms-berichten van onverdachte burgers kan zien dat er 1.6 miljoen mensen de grens zijn overgestoken.
 • President Obama heeft in een speech gereageerd op de onthullingen van Snowden en hervormingen aangekondigd.
 • En de derde must-read sluit aan op de vorige: wat vindt Greenwald van de speech? Kleine spoiler: niet best.
 1. henkjan van vliet

  Goed idee, zo’n wekelijkse update. Zal wat extra geld overmaken (bovenop mijn maandelijkse donatie).

 2. LucasJV

  Mooi overzicht! Vaak lees ik wel de ‘headlines’ op Twitter, maar dat geeft niet genoeg info natuurlijk. Dit is kort maar krachtig, gaan we dit elke week zien? 🙂

  • Tim Toornvliet

   @ Henkjan & Lucas: Mooi dat het bevalt! Dit gaan we inderdaad elke week doen vanaf nu.
   Voor nog meer updates kun je je hier inschrijven voor de nieuwsbrief (als je dat niet al hebt gedaan natuurlijk).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.