De week in 378 woorden

Steun uit onverwachte hoek: Het O.M. wil dat je je webcam afplakt.

Nederland ICT weigert maatschappelijke verantwoordelijkheid
DOSSIER: Politie

Officier van justitie Van Zwieten wil dat we onze webcams en microfoons uitschakelen. Zelden hebben we met meer instemming geluisterd naar een advies van het Openbaar Ministerie. En we kunnen je helpen hun advies op te volgen!

Ineens werden we tijdens het achtuurjournaal opgeschrikt door uitspraken van de landelijk officier van justitie cybercrime, Lodewijk van Zwieten. Hij riep de Nederlandse bevolking op om camera’s in laptops af te plakken. Ook vindt hij dat er mogelijkheden moeten komen om camera’s en microfoons van computers fysiek uit te schakelen. Hij zegt daarmee twee belangrijke dingen.

Schakel je webcam uit
Ten eerste geeft hij met zijn woorden een duidelijk signaal af: het softwarematig uitschakelen van de camera en microfoon om te zorgen dat kwaadwillenden je niet kunnen bespieden is niet genoeg. We weten bijvoorbeeld al dat het mogelijk is om mee te kijken met webcams zonder dat er een lampje gaat branden. De beveiliging die ingebouwd is in software is op dit moment dus helaas onvoldoende veilig om je te beschermen. Daarom moet er een hardwarematige oplossing komen. Het afplakken van de webcam is tot die tijd een goed idee.

Hackvoorstel te ruim
Ten tweede geeft hij aan dat hij de cyber security van de hele Nederlandse bevolking belangrijker vindt dan de mogelijkheid dat de politie mee kan kijken met een webcam of mee kan luisteren met een microfoon.

Het opvolgen van zijn advies heeft een belangrijke consequentie. Minister Opstelten is van mening dat de politie computers moet kunnen hacken en onder meer mee moet kunnen kijken en luisteren met verdachten via de computer. Wij zijn daar tegen. Wij vinden cyber security belangrijker dan het individuele opsporingsbelang. En hier is van Van Zwieten het mee eens.

We hopen dat de minister ons advies opgevolgd heeft en de opmerkingen van Van Zwieten niet nodig heeft om zijn wetsvoorstel op dit punt te herzien, maar een herhaling van het belang van cyber security voor iedereen door het Openbaar Ministerie kan geen kwaad.

Stickers
Wij vinden het afplakken van je camera een goed idee – tot er betere oplossingen zijn. Daarom kun je binnenkort bij ons stickers bestellen (zie hieronder) waarmee je je webcam of camera in je laptop af kunt plakken. En Van Zwieten krijgt van ons natuurlijk ook een exemplaar. We houden je op de hoogte!

BoFsticker
Binnenkort kan deze over je camera heenzitten!

 1. RUTGER

  goeie aktie, en het advies blinkt uit door pragmatisme

 2. Julius

  Jullie moeten een dubbelzijdige sticker maken, met aan de binnenkant: Vuck You Vieze Voyeur!
  😉

 3. Gerrit Jan

  Onhandig. Als m’n laptop gestolen word kan ik dan niet meer zien wie hem gejat heeft.

 4. Jaap

  Tof! Die wil ik graag bestellen in grote aantallen voor op kantoor, zitten nu overal mensen met post-its e.d. Dus dit is prima reclame 🙂

 5. Curly

  Ook handig zo’n sticker, voor op de pinautomaat. Eindelijk weer n’s pinnen.zonder gezien te worden door het camera oog.

 6. Merbaum

  Top idee, denken jullie ook aan stickertjes voor op mijn mobiel?

 7. Christian

  Een leuk advies, maar het blijft probleem bestrijding.

  In plaats van mensen te vertellen dat er hun software moeten bijwerken, geen schimmige programma’s van het internet moeten downloaden en niet van iedereen bijlagen moeten openen, krijgen ze te horen dat als ze de webcam afplakken hiervan niet het slachtoffer zullen zijn.

  Ik ben benieuwd wat het advies zou zijn als dit om internetbankieren fraude of bedrijfsspionage zou gaan.

 8. Kevin de Bie

  Volgens mij is het probleem met die webcam beperkt tot Macbooks, en zo niet dan is dat een grondige ontwerpfout.
  Dat lampje zit er op om de gebruiker op de hoogte te stellen van het in gebruik zijn van de Webcam. Als je die koppelt aan de spanningspolen die naar bijvoorbeeld de sensor gaan en dat hardwarematig koppelt gaat dat lampje domweg niet uit zonder dat de chip ophoud met video verwerken.

 9. Anoniem

  Met ondoorzichtig plakband en daar overheen onuitwisbare zwarte stift kom je een heel eind. Ook als je geen Apple troep hebt.

 10. Mischoe Maschoe

  Goh, gat in de markt. Denk ik dat ik maar stickertjes ga ontwerpen. Persoonlijk vind ik het heel erg dat dit zomaar gebeurd,kan en mag. Niet door 1 of andere gekke individu, maar systematisch door georganiseerde “legale” organisaties.

 11. Li

  Fokke en Sukke noemden het al: hoe kunnen we de microfoontjes van onze dect telefoons uitschakelen die bijv. in slaapkamers staan? (Sommigen praten immers in hun slaap.) Enne, ik heb een auto met een ingebouwde telefoon. Een Volvo. Hoe regel ik dit?

 12. obscura66

  hetzelfde advies voor snelheid controle hoor ik helaas niet.

  • Anoniem

   tja, bij het afplakken van alle autoramen zullen snelheidsboetes snel tot het verleden gaan behoren 🙂

 13. Leon Stout

  Als ze daar in Den Haag het zo goed met ons voor hebben dan waarom geen verbod op de ingebouwde webcam en microfoon in laptops, tablets en geen frontcam bij telefoons?

  Oh wacht dat willen onze VVD-vrienden want dan verstoor je de vrije marktwerking.
  Of dat deze zo goed werkt, WE HEBBEN NIET EENS DE KEUZE MEER OM EEN LAPTOP ZONDER WEBCAM TE KOPEN.

  Maar dat is natuurlijk niemand opgevallen want niemand vraagt zich af waarom dat ding zo heilig is dat tie echt in elke laptop en tablet MOET.

  Zelfs BOF vraag hier geen vragen over, VREEMD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Anoniem

   ja dude, goed idee. Verbiedt alle producenten camera’s en microfoons in hun producten te verwerken want er is nog één boerenpummel in een of ander gat in Nederland die zijn ingebouwde webcam nog niet gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.