• Menu

0 recente resultaten

Steun uit onverwachte hoek: Het O.M. wil dat je je webcam afplakt.

Officier van justitie Van Zwieten wil dat we onze webcams en microfoons uitschakelen. Zelden hebben we met meer instemming geluisterd naar een advies van het Openbaar Ministerie. En we kunnen je helpen hun advies op te volgen!

Ineens werden we tijdens het achtuurjournaal opgeschrikt door uitspraken van de landelijk officier van justitie cybercrime, Lodewijk van Zwieten. Hij riep de Nederlandse bevolking op om camera’s in laptops af te plakken. Ook vindt hij dat er mogelijkheden moeten komen om camera’s en microfoons van computers fysiek uit te schakelen. Hij zegt daarmee twee belangrijke dingen.

Schakel je webcam uit
Ten eerste geeft hij met zijn woorden een duidelijk signaal af: het softwarematig uitschakelen van de camera en microfoon om te zorgen dat kwaadwillenden je niet kunnen bespieden is niet genoeg. We weten bijvoorbeeld al dat het mogelijk is om mee te kijken met webcams zonder dat er een lampje gaat branden. De beveiliging die ingebouwd is in software is op dit moment dus helaas onvoldoende veilig om je te beschermen. Daarom moet er een hardwarematige oplossing komen. Het afplakken van de webcam is tot die tijd een goed idee.

Hackvoorstel te ruim
Ten tweede geeft hij aan dat hij de cyber security van de hele Nederlandse bevolking belangrijker vindt dan de mogelijkheid dat de politie mee kan kijken met een webcam of mee kan luisteren met een microfoon.

Het opvolgen van zijn advies heeft een belangrijke consequentie. Minister Opstelten is van mening dat de politie computers moet kunnen hacken en onder meer mee moet kunnen kijken en luisteren met verdachten via de computer. Wij zijn daar tegen. Wij vinden cyber security belangrijker dan het individuele opsporingsbelang. En hier is van Van Zwieten het mee eens.

We hopen dat de minister ons advies opgevolgd heeft en de opmerkingen van Van Zwieten niet nodig heeft om zijn wetsvoorstel op dit punt te herzien, maar een herhaling van het belang van cyber security voor iedereen door het Openbaar Ministerie kan geen kwaad.

Stickers
Wij vinden het afplakken van je camera een goed idee – tot er betere oplossingen zijn. Daarom kun je binnenkort bij ons stickers bestellen (zie hieronder) waarmee je je webcam of camera in je laptop af kunt plakken. En Van Zwieten krijgt van ons natuurlijk ook een exemplaar. We houden je op de hoogte!

BoFsticker
Binnenkort kan deze over je camera heenzitten!

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag