Donateursweek update: trage start, maar Bitcoin biedt hoop

Bitcoin voor #onsinternet

De NSA en de EU hebben wat ik wil

Als je op het internet iets wilt kopen of geld wilt ontvangen dan ben je daarbij afhankelijk van derden als Mastercard, Visa, PayPal of de Payment Service Providers voor Ideal. We hebben bij Wikileaks gezien dat het beperken van betalingsverkeer ook een manier is om censuur toe te passen. Die afhankelijkheid is vervelend. Het hackersfestival OHM moest afgelopen zomer bijvoorbeeld hemel en aarde bewegen om de via PayPal geïnde fondsen ook daadwerkelijk uitbetaald te krijgen. Internetvrijheid is dus zo sterk als de zwakste schakel.

Daarom zijn we blij met het opkomen van gedecentraliseerde alternatieve valuta. Bitcoin is op dit moment het meest populaire alternatief. In dit filmpje op Bitcoin.org worden de werking en de voordelen van Bitcoin helder uitgelegd:

Wat is Bitcoin?

Bitcoin betalingsverkeer wordt peer-to-peer zonder tussenpersoon verstuurd via het internet. Het netwerk wordt beheerd door de gebruikers zelf en niet door grote commerciële organisaties. Er is dus geen partij die betalingen kan blokkeren en zo censuur kan toepassen. Daarnaast zijn de transactiekosten een stuk lager dan bij het betalingsverkeer via een bank of creditcardorganisatie. Je kunt wereldwijd betalen met Bitcoin zonder dat je geld hoeft te wisselen en je hoeft niets meer dan een (hopelijk veilig) wachtwoord te onthouden om altijd en overal bij je geld te kunnen.

Mede op verzoek van onze supporters hebben we daarom besloten om vanaf vandaag als eerste NGO in Nederland bitcoindonaties te accepteren. Jouw Bitcoins aan ons doneren kan hier. Zorg daarbij wel dat je weet hoe het werkt. Wij weten ook niet zeker of Bitcoin de toekomstige standaard voor betalingsverkeer gaat worden, maar willen deze eerste stap in het ontwikkelen van een economische infrastructuur die internetvrijheid bevordert graag steunen.

Meer weten over Bitcoin? Dan kun je bijvoorbeeld Alexander Klöpping bij DWDD bekijken, het originele artikel van de bedenker van Bitcoin lezen of de uitgebreide uitleg van Michael Nielsen doornemen.

 1. Martijn Overman

  De steeds bredere acceptatie van alternatieve valuta’s democratiseert het betalingsverkeer en da’s een goede ontwikkeling. Waar te veel macht van banken toe leidt, hebben we inmiddels wel kunnen zien. Elke ontwikkeling die die macht wat beter verdeelt is toe te juichen, blij te vernemen dat BoF hieraan zijn steentje bijdraagt!

 2. Bullit

  Heel goed,

  Er zijn ook organizaties ter promotie van Bitcoin die BTC doneren puur voor het accepteren van BTC.

 3. Jouke

  Waarom gebruik maken van een Amerikaans bedrijf dat van hun overige aangesloten winkels allemaal persoonlijke informatie vraagt?

  Lekker gek BOF

 4. PinkShinyRose

  Jullie opmerking over OHM heeft mijn aandacht naar dit blogartikel: https://blog.ipredator.se/2013/08/paypal-working-again-paysafecard-supported-canceled.html over dit wetsvoorstel: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52013PC0045:EN:NOT getrokken. Het ziet ernaar uit dat de terroristen er weer met onze juist verworven privacy vandoor gaan…

 5. Harrold

  Zolang we bitcoins alleen maar met “officiële” valuta kunnen kopen zal het nooit 100% vrij zijn.
  Bitcoins kun je op vele manieren kopen zoals je kunt lezen op deze bekende bitcoin website: http://www.bitcoinspot.nl/hoe-kan-je-bitcoins-kopen.html
  echter zie je hier ook dat bij elke manier van aankoop een tussenpersoon gemoeid is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.