Mormoon worden na je dood: de GBA regelt het voor je

Computerinbraken NSA bevestigen: geheime diensten zijn ontspoord

Van parachuteparaplu naar sleepnetsurveillance

Vandaag heeft de NRC de eerste in een serie van onthullingen gepubliceerd uit de documenten van klokkenluider Edward Snowden. Uit een presentatie blijkt dat de Amerikaanse afluisterdienst NSA meer dan 50.000 computernetwerken met malware is binnengedrongen. Het bevestigt het beeld van de NSA: een uit de bocht gevlogen surveillancemachine die de veiligheid van het internet op het spel zet.

In de presentatie waarover de NRC heeft gepubliceerd, wordt een overzicht gegeven van de verschillende bronnen waaruit de NSA informatie verzamelt. Eén van die bronnen is CNE: Computer Network Exploitation. Daarbij staat:  “> 50.000 World-wide Implants”, oftewel: meer dan 50.000 plekken waar de NSA op computernetwerken met malware is ingebroken. Eén voorbeeld van zo’n inbraak is de hack van de Belgische telecomprovider Belgacom: de Engelse afluisterdienst GCHQ bleek daar al jaren te zijn binnengedrongen en internationaal telefoonverkeer te hebben afgeluisterd. Een gelekte begroting laat zien dat de ambities nog hoger liggen: binnen een paar jaar moeten meer 85.000 systemen geïnfecteerd zijn.

 nsa1024

De grote schaal van de computerinbraken is nieuw. Het bevestigt wat we sinds deze zomer leren: de geheime diensten, met de Amerikaanse afluisterdienst NSA en de Engelse afluisterdienst GCHQ voorop, zijn compleet uit de bocht gevlogen. Vrijwel alle communicatie – van miljarden onverdachte burgers – wordt opgevangen, geanalyseerd en deels opgeslagen. De afluisterdiensten hebben direct toegang tot de belangrijkste internetdienstverleners, zoals Google en Facebook. En ze breken ongestraft in op de meest vitale infrastructuur van verschillende landen.

Ook Nederland speelt een belangrijke rol in de activiteiten van de NSA. Enerzijds blijkt ons land al sinds 1946 doelwit te zijn van de spionage. Maar ook wordt de innige samenwerking tussen de Amerikaanse en Nederlandse afluisterdiensten inzichtelijk. Zo blijken de Amerikanen soms te delen in de kosten van operaties van de Nederlandse diensten. Op die manier is bijvoorbeeld de afluisterpost voor hoogfrequent radioverkeer in Eibergen opgeknapt met Amerikaanse dollars. Hoe groot zou het budget van de Nederlandse afluisterdiensten in werkelijkheid zijn?

De Nederlandse regering zag de spionage-onthullingen altijd als een ver-van-ons-bed-show. Het wordt tijd dat dat verandert. Het is naïef om te denken dat Nederland geen doelwit is geweest. De Nederlandse regering moet grondig onderzoek laten doen naar de omvang van spionage bij bedrijven en politici. Daarnaast moet ze eindelijk deze grootschalige spionage veroordelen en maatregelen nemen om dit te stoppen.

 1. DeRaaf

  Waarom wordt er in dit artikel vanuit gegaan dat die diensten, die ook alleen maar opdrachten krijgen, “uit de bocht zijn gevlogen?”

  Het echte probleem is nog veel groter als je er over nadenkt.

  • Doenor MaalJoH

   Uit de bocht gevlogen?, welnee
   In Nederland zijn lijfstraffen met radar wapens sinds eind jaren 80 operationeel. We zijn dus niet alleen in 30 jaar meest afgeluisterde land geworden, mensen werden vernield (verliezen ledematen) met wapens die hun mond opendoen. Dit ‘systeem’ heeft vele lagen van waanzin. Een hoeksteen daarvan is het ‘niet meten’ van politie en justitie. “A brazen daylight racketeering, looting, vandalizing, maiming, torture and repercussions if one tells, all under the watchfull eye of law-enforcement” is zonder overdrijving een correcte beschrijving. Tot 2012 was het te gevaarlijk, in verband met repercussies, te publiekelijk je mond hierover open te doen.

 2. Caroline

  Idd Raaf.
  De oorzaak ligt bij een volledig vleugellamme politiek, die alleen maar voor zichzelf gaat en niets meer heeft met de burgers.
  En een door lobbyisten vergiftigde EU en EC, alleen van het EP kunnen we nog enigszins verstand verwachten, mits we ze er maar op aanspreken.
  Helaas zit er nog meer te komen, als TTIP eenmaal ondertekend is dan gaat het graaien en de censuur een grote vlucht nemen en dan is daar tegelijkertijd niets meer aan te doen.

 3. Frits

  Nsa heeft meer dan 50000 pushbutton hack mogelijkheden. Hoeveel heeft de samenwerkende AIVD er in Nederland? Opstelten kan niet wachten om ze met een hackbevoegdheid te effectueren. Ondertussen willen de banken dat klanten zelf hun veiligheid voor elkaar krijgen op het internet…wat een rotzooi! Het zou me niets verwonderen als burgers massaal beginnen te denken: dan maar niet, dan kopen we toch niets meer, zoek het maar uit. Economische schade enorm.

 4. vredeopaarde

  De Nederlandse treiterdienst zal er alles aan doen om het beetje waardigheid die u heeft te onteren.
  Deze dienst die volledig bestaat uit mislukte ambtenaren kunnen maar een kunstje: iedereen die kritiek heeft uit de samenleving te halen. Het wordt tijd dat we deze treiterdienst snel gaan ontmantelen. Deze dienst staat buiten het rieele leven en heeft geen enkele functie.

  Ja. Echt geen enkele functie. Hoe meer je er over nadenkt hoe stelliger wij het kunnen zeggen: geen enkele functie. De dienst veroorzaakt ernstige ontwrichting in de sameleving, verstoort alle broodnodige vreedzame en duurzame ontwikkelingen in de sameleving

 5. J. Ketting

  Wat NSA doet is gewoon crimineel. Puur misbruik van hun (machts)positie en het is buiten alle proportie.
  Aftappen is nog tot daar aan toe, maar inbreken in computersystemen is van een heel andere orde. Alles onder het mom van terrorismebestrijding. Daarbij geldt: het doel heiligt de middelen.
  Zo langzamerhand begint de ware aard van NSA zich te ontrafelen.
  Dit soort criminaliteit moet gewoon bestreden worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.