Computerinbraken NSA bevestigen: geheime diensten zijn ontspoord

Vandaag heeft de NRC de eerste in een serie van onthullingen gepubliceerd uit de documenten van klokkenluider Edward Snowden. Uit een presentatie blijkt dat de Amerikaanse afluisterdienst NSA meer dan 50.000 computernetwerken met malware is binnengedrongen. Het bevestigt het beeld van de NSA: een uit de bocht gevlogen surveillancemachine die de veiligheid van het internet op het spel zet.

In de presentatie waarover de NRC heeft gepubliceerd, wordt een overzicht gegeven van de verschillende bronnen waaruit de NSA informatie verzamelt. Eén van die bronnen is CNE: Computer Network Exploitation. Daarbij staat:  “> 50.000 World-wide Implants”, oftewel: meer dan 50.000 plekken waar de NSA op computernetwerken met malware is ingebroken. Eén voorbeeld van zo’n inbraak is de hack van de Belgische telecomprovider Belgacom: de Engelse afluisterdienst GCHQ bleek daar al jaren te zijn binnengedrongen en internationaal telefoonverkeer te hebben afgeluisterd. Een gelekte begroting laat zien dat de ambities nog hoger liggen: binnen een paar jaar moeten meer 85.000 systemen geïnfecteerd zijn.

 nsa1024

De grote schaal van de computerinbraken is nieuw. Het bevestigt wat we sinds deze zomer leren: de geheime diensten, met de Amerikaanse afluisterdienst NSA en de Engelse afluisterdienst GCHQ voorop, zijn compleet uit de bocht gevlogen. Vrijwel alle communicatie – van miljarden onverdachte burgers – wordt opgevangen, geanalyseerd en deels opgeslagen. De afluisterdiensten hebben direct toegang tot de belangrijkste internetdienstverleners, zoals Google en Facebook. En ze breken ongestraft in op de meest vitale infrastructuur van verschillende landen.

Ook Nederland speelt een belangrijke rol in de activiteiten van de NSA. Enerzijds blijkt ons land al sinds 1946 doelwit te zijn van de spionage. Maar ook wordt de innige samenwerking tussen de Amerikaanse en Nederlandse afluisterdiensten inzichtelijk. Zo blijken de Amerikanen soms te delen in de kosten van operaties van de Nederlandse diensten. Op die manier is bijvoorbeeld de afluisterpost voor hoogfrequent radioverkeer in Eibergen opgeknapt met Amerikaanse dollars. Hoe groot zou het budget van de Nederlandse afluisterdiensten in werkelijkheid zijn?

De Nederlandse regering zag de spionage-onthullingen altijd als een ver-van-ons-bed-show. Het wordt tijd dat dat verandert. Het is naïef om te denken dat Nederland geen doelwit is geweest. De Nederlandse regering moet grondig onderzoek laten doen naar de omvang van spionage bij bedrijven en politici. Daarnaast moet ze eindelijk deze grootschalige spionage veroordelen en maatregelen nemen om dit te stoppen.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.