Van parachuteparaplu naar sleepnetsurveillance

Waar je bent, wie je kent, wat je zendt: gedragsgegevens geven veel prijs

Toezichthouder op de AIVD moet opstappen

Als het gaat over de onthullingen van de NSA en de AIVD hoor je af en toe: het is geen probleem als ze “alleen” metadata afluisteren. Maar is dat wel zo? Metadata zijn gegevens over je gedrag, zoals met wie je telefoneert, wanneer, waar, hoe lang, hoe vaak, met welke telefoon, etc. En die gedragsgegevens zeggen meer over jou dan je denkt.

Om te beginnen: de meeste mensen zijn onlosmakelijk verbonden met hun telefoon. Ga maar na. Wanneer was de laatste keer dat jij je telefoon een dagje uitgeleend hebt? Sterker nog, wanneer was de laatste keer dat je niet in hetzelfde gebouw was als je telefoon? De telefoon is een van onze meest persoonlijke bezittingen.

Stel dat de geheime dienst “alleen” de locatie van je telefoon weet. Ze weten niet waar je werkt, “alleen” dat jouw telefoon elke werkdag van 9 tot 5 op een bepaalde plaats is. Combineer jouw data eens met de gegevens van anderen. Dan weet de geheime dienst niet dat je een relatie hebt, “alleen” dat jouw telefoon elke nacht op dezelfde plaats is als die van je partner. De NSA weet niet wat je precies zegt, “alleen” dat je vanaf de SOA-kliniek drie ex-partners hebt gebeld. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

En dit zijn alleen nog maar gedragsgegevens over je telefoon. Stel je eens voor wat je kunt opmaken uit iemands internetgedrag. Boek gekocht bij Bol.com? Een geheime dienst kan weten wat je interesses zijn. Zit je op Facebook? Een geheime dienst kan weten wie je vrienden zijn. Gebruik je Netflix? Een geheime dienst kan weten wat je favoriete films zijn. Naar vakanties gekeken op internet? Een geheime dienst kan weten waar je naartoe gaat. Wel eens naar een pornosite geweest? Of naar de site van een controversiële politieke partij?

Gedragsgegevens gaan over alle informatie over jouw gedrag. Het onderscheid tussen inhoud en gedragsgegevens is bovendien kunstmatig. Het is duidelijk dat het verzamelen en analyseren van al die gedragsgegevens wel degelijk een grove inbreuk op onze privacy is.

Dus de volgende keer dat je hoort dat “alleen” gedragsgegevens worden verzameld, onthoud dan: waar je bent, wie je kent, wat je zendt zegt meer over je dan je denkt.

Wij gaan ons de komende tijd verder verdiepen in de wondere wereld van gedragsgegevens. Houd ons blog dus in de gaten!

 1. RoelErick

  Wat mij ook zorgen baart is dat er dan dingen indirect worden afgeleid. Als ik vanaf een SOA kliniek drie expartners bel, kan dat ook zijn om ze te vertellen dat ik geen SOA heb. Als ik elke dag om ongeveer dezelfde tijd ongeveer even lang in de buurt van dezelfde coffeeshop ben (kunnen ze dan weten of ik in de coffeeshop zit of ervoor op de straat sta? Dat weet ik niet), ben ik dan een gebruiker of lid van een groepje bezorgde burgers die de overlast willen meten? Of wellicht een straatdealer die harddrugs verkoopt? En, als je diep genoeg graaft, kun je allerlei verbanden leggen.

 2. Nick

  Hoe weten welke Europese landen geheime CIA gevangenissen hadden? Gewoon uit de “metadata” van de vliegvelden.
  De kracht van verkeersanalyse kan ook tegen de inlichtingendiensten gebruikt worden!

  • tifkap

   Op het moment dat dat gedaan wordt is dat simpelweg reden om dat soort infomatie tot staatgeheim te verklaren (of ze uit de dataset te filteren voordat deze openbaar gemaakt wordt).

   Het is namelijk wel de bedoeling dat de staat / een bedrijf / geheime dienst naar de burger kijkt, niet andersom. De commotie is dan ook groot als mensen erachterkomen wat geheime diensten / diplomaten namens haar bugers uitvreten.

   Observeren zonder geobserveerd te worden is niet voor niets de basi van asymmetrische oologsvoering.

 3. jhon

  BonusKaarten,klantenkaarten air miles etc. controleren wat je NIET koopt ex:
  1- klant koopt geen maanverband meer !
  2- Agent (trillian) zend 1 flyer naar klant met 70% koting !
  3- Na 2 maanden zend agent 1 flyer korting 70% voor tampon !
  4- na 2 maanden wachten wordt het adres verkocht aan nestlé, unilever
  pampers, welcome etc.etc.
  Je vind enorm veel reclame voor baby zaken en dan komt het hoge woord SCHAT BEN ZWANGER !! de vader weet het als laatste.

  Jhon (progammeur)

 4. oude knar

  Koop een microgolf detector, houd hem tegen je been (of je hoofd).
  Neem dat ‘wat je zend’ deel maar heel letterlijk.

 5. Het onomstotelijke bewijs dat metadata gedragsgegevens zijn « Bits of Freedom

  […] illusie. Die cijfers bestaan wel degelijk en ze zijn een digitale weerspiegeling van alles wat ik doe. Of ik nu met de trein reis, naar kantoor loop, of een website bezoek; heel veel van mijn […]

 6. R2D2

  Precies, en “verbanden leggen” kun je automatiseren.
  Zo heb je in een zucht van heel erg veel mensen een redelijk betrouwbaar profiel met een grote voorspellende waarde.

 7. Metadata: veelzeggender dan je denkt. | Jaap-Henk Hoepman - on security, privacy and...

  […] legde onlangs al kort uit dat het belang van metadata niet onderschat moet worden. Terecht zegt Bits of Freedom dat metadata eigenlijk een verhullend woord is voor gedragsgegevens. En die zijn juist uitermate […]

 8. Curly

  Digitaal is er sprake van een totalitaire achtervolgingswaanzin maatschappij. Doelstelling terroristen te onderscheiden van het commercieel verdienmodel. In feite zijn we geminimaliseerd tot een menselijk Bitcoin met een goede- of slechte reputatie. Het productdenken werd in 1945 ingevoerd en is momenteel aan zo’n profilering en afronding bezig. M.a.w. een geboeide digitale aaneenschakeling van maatschappelijke gevangenneming. Zucht.

 9. Vervalst en misleidend: waarom nog langer bewaren? « Bits of Freedom

  […] telefoon lukt dat je alleen als je naar de rechter gaat. Schokkend, want deze gedragsgegevens zeggen ontzettend veel over je: waar je bent, wie je kent en wat je […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.