• Menu

0 recente resultaten

Waar je bent, wie je kent, wat je zendt: gedragsgegevens geven veel prijs

Als het gaat over de onthullingen van de NSA en de AIVD hoor je af en toe: het is geen probleem als ze “alleen” metadata afluisteren. Maar is dat wel zo? Metadata zijn gegevens over je gedrag, zoals met wie je telefoneert, wanneer, waar, hoe lang, hoe vaak, met welke telefoon, etc. En die gedragsgegevens zeggen meer over jou dan je denkt.

Om te beginnen: de meeste mensen zijn onlosmakelijk verbonden met hun telefoon. Ga maar na. Wanneer was de laatste keer dat jij je telefoon een dagje uitgeleend hebt? Sterker nog, wanneer was de laatste keer dat je niet in hetzelfde gebouw was als je telefoon? De telefoon is een van onze meest persoonlijke bezittingen.

Stel dat de geheime dienst “alleen” de locatie van je telefoon weet. Ze weten niet waar je werkt, “alleen” dat jouw telefoon elke werkdag van 9 tot 5 op een bepaalde plaats is. Combineer jouw data eens met de gegevens van anderen. Dan weet de geheime dienst niet dat je een relatie hebt, “alleen” dat jouw telefoon elke nacht op dezelfde plaats is als die van je partner. De NSA weet niet wat je precies zegt, “alleen” dat je vanaf de SOA-kliniek drie ex-partners hebt gebeld. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

En dit zijn alleen nog maar gedragsgegevens over je telefoon. Stel je eens voor wat je kunt opmaken uit iemands internetgedrag. Boek gekocht bij Bol.com? Een geheime dienst kan weten wat je interesses zijn. Zit je op Facebook? Een geheime dienst kan weten wie je vrienden zijn. Gebruik je Netflix? Een geheime dienst kan weten wat je favoriete films zijn. Naar vakanties gekeken op internet? Een geheime dienst kan weten waar je naartoe gaat. Wel eens naar een pornosite geweest? Of naar de site van een controversiële politieke partij?

Gedragsgegevens gaan over alle informatie over jouw gedrag. Het onderscheid tussen inhoud en gedragsgegevens is bovendien kunstmatig. Het is duidelijk dat het verzamelen en analyseren van al die gedragsgegevens wel degelijk een grove inbreuk op onze privacy is.

Dus de volgende keer dat je hoort dat “alleen” gedragsgegevens worden verzameld, onthoud dan: waar je bent, wie je kent, wat je zendt zegt meer over je dan je denkt.

Wij gaan ons de komende tijd verder verdiepen in de wondere wereld van gedragsgegevens. Houd ons blog dus in de gaten!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag