Help mee een Europees internetfilter te blokkeren

Het Europees parlement stemt dinsdag over een beleidsdocument waarin internetfilters worden omarmd. Wil je ons helpen dat te voorkomen, bel dan een parlementariër.

In Den Haag is vrijwel iedereen het er over eens: de toegang tot informatie op internet blokkeren werkt niet en lost het onderliggende probleem niet op. Zelfs minister Opstelten en zijn adviseurs zijn hiervan overtuigd – al is er naar handelen misschien nog een stap te ver.

In Europa is dat niet anders. Ook daar zagen we in de afgelopen jaren veel voorstellen om het internet te filteren. Die hebben het niet gehaald. En ook de Europese Commissie komt langzaam aan tot het besef dat zo’n filter niet werkt. Toch is dit geen belemmering voor Brusselse politici om steeds weer met nieuwe voorstellen te komen.

Dinsdag is het weer zo ver. Dan stemmen de Europese parlementariërs over nieuw beleid voor websites met kansspelen. Hoewel de verantwoordelijke commissie juist is opgezet om handelsbarrières weg te nemen luidt het voorstel van de tekst:

[…] recommends the exchange of best practices between Member States on enforcement measures – such as on establishing white and black lists of, and preventing access to, illegal gambling websites, […]

Waarom zouden de parlementariërs met zo’n voorstel instemmen? En wat bedoelen ze eigenlijk met een witte list van illegale websites? Maar alle gekheid op een stokje, je kunt ons helpen deze onzinnige tekst uit het beleidsdocument te krijgen.

Veel tijd kost dat niet. Bel een Nederlandse parlementariër in Brussel en vraag om een tegenstem op die ene paragraaf. Probeer Wim van de Camp, Cornelis de Jong, Patricia van der Kammen of Toine Manders (telefoonnummers staan halverwege in de rechter kolom). Je boodschap zou iets moeten zijn als:

Aanstaande dinsdag wordt in het parlement gestemd over het het rapport van Ashley Fox over online kansspelen. In paragraaf 19 van dat rapport wil het opstellen van zwarte en witte lijsten van illegale goksites bevorderen, met als doel deze websites te blokkeren. Maar zulke internetfilters zijn ineffectief en kostbaar. In de stemming kan per onderdeel worden gestemd. Zou u zo vriendelijk willen zijn om tegen paragraaf 19 te stemmen?

We horen het graag als je gebeld hebt. Wat was de reactie?

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.