Bits of OHM2013

Samenwerken doe je niet alleen

Meer transparantie nodig voor effectieve controle

Waar het parlement geniet van het zomerreces, zit minister Opstelten niet stil. Hij is Europa ingetrokken in zijn strijd tegen computercriminaliteit. En hij is onnavolgbaar tegenstrijdig.

In Vilnius sprak minister Opstelten over de Europese samenwerking op het gebied van cybercriminaliteit. De Nederlandse inbreng is als volgt samen te vatten: we moeten samenwerken om grensoverschrijdende cybercriminaliteit te kunnen bestrijden.

Eigengereid
Minister Opstelten heeft nu kritiek op landen die er voor kiezen om eigenhandig actie te ondernemen en niet in Europa samen te werken. Dat is opvallend: totaal anders dan hij met zijn eerdere hackvoorstel doet vermoeden, aangezien dit zelfstandige handelen juist precies is dat Nederland met dit voorstel van plan is.

Europese samenwerking
Wij juichen Europese samenwerking op het gebied van grensoverschrijdende computercriminaliteit van harte toe. We zijn dan ook blij met zijn opmerkingen, als dit betekent dat drempels die opsporingsambtenaren ervaren bij grensoverschrijdende opsporing worden verlaagd. Wij begrijpen ook wel dat het voor de politie frustrerend en soms ook onwerkbaar is als zij een week moeten wachten op de beantwoording van een eenvoudig rechtshulpverzoek. Hopelijk is dit iets dat Minister Opstelten gaat bekijken.

Europese samenwerking is namelijk altijd te verkiezen boven individueel handelen. Nu Opstelten dat ook inziet, lijkt dit een ideaal moment om af te zien van de hackbevoegdheid? Ja, zeggen wij. Wat jullie?

 1. Hein.

  Ik denk dat BoF zich niet bezig moet houden of maatregelen op Europees of landelijk niveau (moeten) worden ingevoerd, maar alleen met de vraag wat die betekent voor onze (internet-)vrijheid en privacy, en of schending daarvan het belang van de te nemen maatregel rechtvaardigt.
  Ik ben uitgesproken pro-Europa, maar denk dat BoF zich verre van die discussie moet houden. Massa’s mensen verkiezen individueel handelen boven Europese samenwerking, maar ook die mensen hebben belang bij het werk dat BoF doet.

 2. Bas

  Ik vond vooral de titel van die Nederlandse inbreng veelzeggend: “Opstelten: aanpak cybersecurity hoog op agenda Europese Unie”.

  Opstelten geeft dus eindelijk toe dat hij niet cybercrime, maar cybersecurity aan wil pakken. Dat doet hij dan ook met verve met de hackvoorstellen.
  Doodslag, terrorisme, cybersecurity en urineren in het openbaar, het moet maar eens afgelopen zijn, weg met die online veiligheid!

  Ik ben het dan wel niet met hem eens, maar ik waardeer zijn openheid.

  http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/venj/nieuws/2013/07/18/opstelten-aanpak-cybersecurity-hoog-op-agenda-europese-unie.html

 3. Jhon

  De nobody ’s snappen er niks van, evolutie is niet te stoppen, de www. is al lang vervangen door de GRID.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Grid_computing

  Jhon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.